Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egymáshoz alkalmazkodva
Pálné Vigh Julianna és Pál József 1971-ben házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Egymáshoz alkalmazkodva

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Gimnazista korunkban nyaranta a Tómalomra jártunk, ahol gyakran láttam Jutkát, aki nagyon megtetszett. Kerestem a lehetőséget a megismerkedésre, melyben Lukács Csaba barátnője segédkezett – mesélte Pál József, aki akkoriban a Nautilus együttesben játszott.

– Harmadikos gimnazista voltam, a szüleim akkor váltak, úgyhogy mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy fiúkkal ismerkedjek – folytatta Pálné Vigh Julianna. – A megszervezett, „véletlen” találkozásnak azonban nem tudtam ellenállni.

A két gimnazista első randevúja a hatvanas évek második felében lebontott Vörös Csillag mozi utolsó sorainak egyikében, az úgynevezett páholyban volt.

– A filmre már nem emlékszem, arra viszont igen, hogy Józsi meg akart csókolni, én pedig olyan nagyon nem tiltakoztam – mondta nevetve Jutka.

Ettől kezdve a két fiatal elválaszthatatlan párt alkotott, gyakran megfordultak együtt a Borostyán cukrászdában, ahol mindig Coupe Jacques-et rendeltek.

Jóska 1971 nyarán fejezte be Budapesten felsőfokú tanulmányait, majd augusztusban összeházasodtak Jutkával. A városházi ceremónia után a Juliáneum oltára előtt Hetény János plébános eskette össze a fiatalokat, majd a Fenyves szállodában volt a lakodalom.

– Szüleim Borsmonostori, akkor Entzbruder Dezső utcai házában kezdtük közös életünket, édesanyámmal és a nagyanyámmal együtt. Azóta itt lakunk, ide született 1973-ban Júlia lányunk, majd 1977-ben Szilvia – fogalmazott Pál József.

– Túl vagyunk az aranylakodalmon, ezzel együtt nem egyszerű közhelyek nélkül megfogalmazni a hosszú és boldog házasság titkát. Talán a legfontosabb a maximális alkalmazkodóképesség, ebből hol az egyiknek, hol a másiknak kell jelesre vizsgáznia – tette hozzá Jutka.

– A szerelem, ami több mint fél évszázaddal ezelőtt kezdődött, az idők folyamán átalakult őszinte szeretetté, el sem tudjuk képzelni egymás nélkül az életünket – egészítette ki Pál József.

Pálné Vigh Julianna 1948-ban született Sopronban. A Martos-gimnáziumban érettségizett, majd dolgozott az egykori Soproni Háziipari Szövetkezetben, később gyerekruha-készítéssel foglalkozott, amit saját üzletükben értékesítettek.

Pál József Sopronban született 1948-ban. A Széchenyi-gimnáziumban érettségizett, majd távközlési mérnöki diplomát szerzett. Évtizedekig a Soproni Postaigazgatóságon dolgozott, saját vállalkozásából ment nyugdíjba 2019-ben.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.