Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkötelezett pedagógusok
Dr. Rohonyiné Kovács Ágnes és lánya, Rohonyi Dóra német nyelvet, valamint irodalmat oktat. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – dr. Rohonyiné Kovács Ágnes és Rohonyi Dóra

Elkötelezett pedagógusok

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Anya és lánya, dr. Rohonyiné Kovács Ágnes és Rohonyi Dóra nemcsak a pedagógus élethivatás, hanem a német nyelv és irodalom elkötelezett oktatói is.

– Édesapám, dr. Kovács Ferenc állatorvos, állatfiziológus volt, közel három évtizedig az Állatorvostudományi Egyetem állathigiéniai tanszékének professzora, több mint tíz évig pedig az egyetem rektora, állami díjas akadémikus, és ha élne, akkor éppen ezekben a napokban lenne száz esztendős – kezdte dr. Rohonyiné Kovács Ágnes. – Büszke vagyok édesapámra, és azt, hogy olyan nagyon én sem estem messze attól a bizonyos almafától, neki is köszönhetem. A tanári pálya iránti elhivatottság mégis főként anyai hagyaték. Édesanyám ízig-vérig pedagógus volt, nemcsak az iskolában, hanem odahaza is. Rendkívül sokat olvasott, és mint a tanároknak általában, neki is kialakult nézete volt szinte mindenről. Az, hogy korán kapcsolatba kerültem a német nyelvvel, főként apámhoz köthető. Már alsó tagozatosként elkezdtem tanulni, a gimnáziumban pedig német tagozatos osztályba írattak be a szüleim. Az érettségit követően az ELTE német–orosz tanári szakára felvételiztem, ahol 1978-ban szereztem meg a diplomámat.

Ágnes a végzést követően megpályázta és el is nyerte az Erdészeti és Faipari Egyetem Idegen Nyelvi Lektorátusának állását. – Több mint négy évtizeddel ezelőtt így lettem soproni, hamarosan megismerkedtem egy tősgyökeres soproni fiatalemberrel, Rohonyi Pállal, aki abban az időben szintén az egyetemen oktatott. Immáron 41 éve vagyunk házasok. Összességében 38 éven keresztül tanítottam az egyetemen, kezdetben németet és oroszt, majd később már csak németet a hallgatóknak.

– Én anyunál is korábban kezdtem a német nyelvvel való ismerkedést – folytatta a történetet Dóra. – Már a Zsilip utcai óvodában is német nemzetiségi csoportba jártam, ez a vonal a Fenyő téri általános iskolában is folytatódott, ahol a tantárgyak egy részét németül tanultuk. A Berzsenyiben német nemzetiségi tagozaton érettségiztem 2005-ben, ahol az egyik meghatározó tanárom Wild Róbertné Marica tanárnő volt, sokat köszönhetek neki. Mindent összevetve én belenőttem a német nyelvbe, hisz édesapám Németországban járt egyetemre, így itthon rendszerint német nyelvű adókat néztünk és hallgattunk. Tanulmányaimat 2014-ben a Károli Gáspár Református Egyetem német – magyar mint idegen nyelv szakán fejeztem be, jelenleg pedig ugyanott, az éppen negyedszázados jubileumát ünneplő német nyelv és irodalom tanszék tanársegédje vagyok. E tekintetben mint egyetemi oktató is édesanyám nyomdokába léptem.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.