Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Évszázados családtörténet
– Sopronhoz nemcsak apámnak a bánfalvi Hősi temetőben lévő sírja, de ezer és egy gyermekkori emlék is köt – mondta Kováts Tibor. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Kováts Tibor

Évszázados családtörténet

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Kováts Tibor az érettségit követően egy szállodában dolgozott, majd két év katonaság után taxisofőrködött. 1970-ben disszidált, és Franciaország fővárosában, Párizsban telepedett le, ahol ezt követően 45 évig élt. Az utolsó 15 évben egy bankban dolgozott, onnan ment nyugdíjba. 2015-ben hazatelepült, feleségével Solymáron él.

– Apai nagyanyám, Skriván Aranka egyik felmenője híres történelmi személyiség volt, Skriván hadnagy ugyanis 1571-ben részt vett a lepantói csatában, majd egy lovagias párbajban megölte a kapudán pasát, vagyis a török hajóhad egyik parancsnokát, amiért nemesi címet kapott – kezdte Kováts Tibor. – Címerünkben ezért van kardra tűzve egy levágott török fej. Három évszázadot ugorva az időben Skriván felmenőim nevével már mint híres kalaposokkal találkozunk. Skriván Ferenc ükapámnak elegáns üzlete volt a Kígyó tér 5-ben, a Párizsi udvarban.

– Kováts Gyula nagyapám felmenői vendéglősök voltak Orsován, de ő 1888-ban már Temesváron született, majd hivatásos katonatisztként végigszolgálta az első világháború hadszíntereit – folytatta Kováts Tibor. – Ma is jól emlékszem a történeteire, amikor a híres 30 és felesről, vagyis 30,5 centiméteres mozsárágyúról mesélt, aminek a tölténye ember nagyságú volt. Trianont követően nagyapa a postán helyezkedett el, majd már nyugdíjasként 1945-ben Sopronbánfalvára költöztek, a Hegy utca 32-ben vettek egy házat.

– Édesapám még Temesváron született – mesélte Kováts Tibor. – 1943-ban elvégezte a Ludovikát, majd a második világháborúban páncélos tisztként szolgált. A háború végén az egységével visszavonulóban nyugatra tartott, amikor az országúton észrevette az édesanyámat, akit már futólag ismert, és felvette a gépkocsijába. Kapuváron a tábori pap eskette össze őket. Később apám megadta magát az oroszoknak, majd rövid időre hadifogolytáborba került Kőszeg környékén, ahonnan megszökött. A háború után belépett az újjáalakult Magyar Néphadseregbe, így került határvadászként ismét Sopronba. Amikor elkezdődtek a tisztogatások a honvédségnél, őt is elbocsájtották, és tisztviselőként helyezkedett el a soproni Temetkezési Vállalatnál. 1953-ban behívták az Alsólövér utcai ÁVH-központba, ahonnan soha többet nem tért haza. Koholt vádak alapján kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélték, többet nem láttam az édesapámat, csak a búcsúlevelét vehettük kézbe 1954 augusztusában. Ugyanebben a perben a nagyapámat 10 év börtönre ítélték. Sopronhoz nemcsak apámnak a bánfalvi Hősi temetőben lévő sírja, de ezer és egy olyan gyermekkori emlék is köt, ami feledteti a sok bánatot és szomorúságot.

Családi háttér: 1946-ban született Budapesten. Édesapja hivatásos katonatiszt, édesanyja, dr. Bottyán Olga pedig a Magyar Nemzeti Múzeum antropológusa. Felesége, Erős Andrea pszichológus. Franciaországban született Thibaut (Tibor) fia jelenleg Ausztráliában él. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.