Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Évszázados erdészdinasztia
Dr. Juhász Miklósné dr. Béky Katalin több mint három évtizedig volt oktatója a Soproni Egyetem Kémia Tanszékének. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – dr. Juhász Miklósné dr. Béky Katalin

Évszázados erdészdinasztia

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Juhász Miklósné dr. Béky Katalin gyémántdiplomás erdőmérnök a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett 1955-ben, és még ebben az évben elkezdte tanulmányait a soproni Erdőmérnöki Főiskolán. 1956 őszén az évfolyam kétharmada elhagyta az országot, nagyrészük Kanadában, Vancou­verben a British Columbia Egyetem Soproni Erdészeti Fakultásán szerzett diplomát. Férjével évfolyamtársak voltak, mindketten 1960-ban Sopronban vették át okleveles erdőmérnöki diplomájukat, majd a Zalaegerszegi Erdőrendezőségen kezdtek el dolgozni. Dr. Juhász Miklósné dr. Béky Katalin több mint három évtizeden át volt oktatója a Soproni Egyetem Kémia Tanszékének, szerves és szervetlen, valamint biokémia gyakorlatokat vezetett.

– Nagyapám, monosbéli Béky Albert két évvel a kiegyezés után, 1869-ben született a Hernád völgyében lévő Kiskinizsen – mesélte családja történetét. – A híres iglói főgimnáziumban érettségizett, majd megkezdte tanulmányait a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián. Az 1894. júliusi akadémiai tanács­ülésen hirdették ki, hogy az intézmény neve Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskolára változik, a végzős hallgatók pedig mérnöki címet kapnak, így nagyapám az elsők között mondhatta magát okleveles erdőmérnöknek. Gazdag szakmai életútja során dolgozott Bedő Albert mellett erdőrendezőként, oktatott a Királyhalmi Szakiskolában, majd nyugdíjba vonulásáig erdőigazgató volt Debrecenben.

– Édesapám, aki 1907-ben Szászsebesen született, nemcsak az Albert keresztnevet örökölte meg édesapjától, hanem szeretett hivatását is – folytatta dr. Juhász Miklósné dr. Béky Katalin. – Ő 1933-ben vette át erdőmérnöki oklevelét Fekete Zoltán rektortól. Főiskolai évei alatt aktív tagja volt az Ifjúsági Körnek, majd a végzést követően gyakornoki és napi béres alföldfásítóként dolgozott. A háború alatt a visszacsatolt területeken, Bustyaházán és Máramarosszigeten tevékenykedett. 1949-től hat évig a sátoraljaújhelyi székhelyű, 1955-től nyugdíjba vonulásáig pedig a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság főmérnöke volt. A Sopronban töltött évek alatt közreműködött az erdészeti technikum és az erdőmérnöki főiskola, a mai Soproni Egyetem gyakorlati oktatásának kialakításában. Öcsémmel, aki szintén az Albert keresztnevet viselte, folytattuk a családi tradíciót, mindketten erdőmérnöki diplomát szereztünk. Egy kezemen nem tudnám összeszámolni, hogy hány erdőmérnök volt és van jelenleg is a családunkban. 

Családi háttér: 1937-ben született Debrecenben. Édesapja okleveles erdőmérnök, a soproni Tanulmányi Állami Erdőgazdaság főmérnökeként ment nyugdíjba, édesanyja pedig a háztartást vezette és nevelte két gyermekét. Férjével, néhai dr. Juhász Miklós erdőmérnökkel pár hónap híján 50 évig voltak házasok, béke és nyugalom jellemezte az otthonukat. Katalin lányuk ingatlanosként tevékenykedik, Gabriella pedig közgazdász, ő viszi tovább az édesapja által alapított erdészeti szaporítóanyagok gyűjtésével és forgalmazásával foglalkozó vállalkozást.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.