Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Milivoj nagypapa volt az első patikus a családban

Ízig-vérig gyógyszerész

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, s azok is, akik elszakadtak Soprontól. Jelinekné dr. Nikolics Mária ugyan Budapesten él, de Sopronban érzi igazán otthon magát.

Harmadik generációs gyógyszerész Jelinekné dr. Nikolics Mária, aki a háború utáni közállapotok miatt soproniként született Budapesten. – Apai felmenőim Szerbiából származnak, majd a 18. század közepén, Mária Te­­rézia alatt települtek a Bánságba – meséli. – A család legidősebb tagja általában katona volt, így ükapám, Nikolics Illés is határőr őrmesterként szolgált. Miklós dédapám is elvégezte a te­­mesvári kadétiskolát, de végül ő nem folytatta a katonai pályát, hanem gazdálkodott. Sok gyermekük született, közöttük a nagyapám, Milivoj, aki az első gyógyszerész volt a családban. 1912-ben szerezte meg gyógyszerész diplomáját, majd Sopronba jött és Bélits Gyulánál kezdett el dolgozni, az Oroszlán Gyógyszertárban. Az első világháborúban az olasz fronton is szolgált, ekkor ismerkedett meg Sirca Viktóriával, a nagyanyámmal. Hamarosan összeházasodtak és végleg letelepedtek Sopronban, majd átvették az időközben elhunyt tulajdonostól az Oroszlán Gyógyszertárat.


– Édesapám 1940-ben gyógyszerészi, majd 1943-ban gyógyszerészdoktori oklevelet szerzett – folytatja családja történetét Jelinekné dr. Nikolics Mária. – Az egyetemi évek alatt ismerkedtek meg a szüleim, majd a há­­ború alatt össze is házasodtak és hazaköltöztek Sopronba. Itt édesanyámmal, dr. Hartai Máriával egészen az 1950-es az államosításig együtt vezették saját patikájukat. Ezt követően édesapa a Than Károly gyógyszertárat vezette, ahol kutatólaboratóriumot rendezett be és munkásságával elnyerte a gyógyszerészeti tudomány doktora címet, és címzetes egyetemi tanárrá is kinevezték. Édesanya pedig egészen nyugdíjba vonulásáig az egyszerűen csak 5/18-asra átkeresztelt Magyar utcai, mai nevén Arany Kígyó Gyógyszertárat vezette.

Jelinekné dr. Ni­­kolics Mária ma­­ga is dolgozott kutatóként egy neves gyógyszergyárban, majd évtizedekig gyógyszer-technológiát oktatott a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, jelenleg pedig az Egyetemi Gyógy­­szertárban dolgozik mint nyugalmazott egyetemi adjunktus. Emellett a Be­­vezetés a gyógyszerészi tudományba, valamint a Gyógyszerésztörténet című tantárgyakat továbbra is oktatja az egyetem hallgatóinak német nyelven is.


Családi háttér

 1946-ban született Budapesten. Szülei mindketten gyógyszerészek voltak. Édesapja, dr. Nikolics Károly Sopron díszpolgára, a Fő téri Patikamúzeum megálmodója és egyik létrehozója, bronz emléktáblája is ott található. Férje, Jelinek Gábor operaénekes, énekművész–tanár, több opera- és dalestje volt a fertődi Esterházy-kastélyban is. Piroska lányuk német–magyar szakos középiskolai tanár.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.