Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jóban-rosszban összetartani
Kresztáné Bodnár Bea és Kreszta József esküvője 1965. október 2-án volt a Szent György-templomban. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Jóban-rosszban összetartani

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Győrben születtem, oda kötnek a diákévek – kezdte Kreszta József, aki nemcsak zenészként alkotott maradandót, hanem annak idején első osztályú teniszezőként is a legjobbak között jegyezték a nevét. – A zeneiskolában Karda Tibor volt a zongoratanárom. Érettségi után 27 hónap katonaság következett, majd 1965-ben zongoristaként Sopronban, a Pannónia bárban kaptam állást.

– Bátyámmal együtt népes baráti társaságunk volt, így több alkalommal is, amikor Laci hazajött Budapestről, elmentünk a Pannónia bárba, ahol egy jóképű fiatalember gyönyörűen zongorázott – folytatta a történetet Kresztáné Bodnár Bea. – Én is észrevettem őt, és úgy láttam, hogy ő is „kiszúrt” engem, úgyhogy valójában már meg sem lepődtem, amikor odajött az asztalunkhoz, és megkérdezte tőlem, hogy mi a kedvenc számom. Az Egy cigánykaraván, válaszoltam, ami az örökifjú Korda Györgynek volt abban az időben a slágere.

Ezt követően aztán, ha a barátaival belépett a bárba a 19 éves, csinos, barna hajú lány, azonnal fölhangzott az „Egy cigánykaraván kocsiján ült egy lány és jósolt…” kezdetű sláger, amit aztán hamarosan randevúk sora követett. Mindez 1965 tavaszán történt, majd hamarosan Jóska megkérte Bea kezét.

– A szülői házban, a Várkerület 83-ban volt az eljegyzésünk, méghozzá abban a szobában, ahol annak idején megszülettem – mesélte Bea. – A szüleimtől én megkaptam nagyanyám gyönyörű jegygyűrűjét, Jóskának pedig az édesapám, aki fogász volt, készítette el a gyűrűjét, melyeket azóta is, immáron 58. éve viselünk mindketten.

A párnak 1965. október 2-án volt az esküvője a Szent György-templomban, ahol Bausz István esperes áldotta meg a házasságukat. Teljes akkor lett a Kreszta család, amikor 1966-ban megszületett Gábor fiuk, majd 1969-ben Balázs. – Közeledünk a gyémántlakodalomhoz, hamarosan hatvanéves házasok leszünk. A hosszú és boldog házasság titkának nyitját számomra a szüleim példája nyújtotta – fogalmazott Bea. – Édesanyám jóban-rosszban összetartotta a családot, amíg ő egészséges volt, minden vasárnap délben tizenöten ültük körbe a terített asztalt.

– Sajnos én fiatalon elvesztettem a szüleimet, így nekem a Bodnár família lett a családom, a mintát is mindenben ők szolgáltatták számomra, nem utolsósorban pedig rajtuk keresztül lettem soproni – zárta József. 

Kresztáné Bodnár Bea 1946-ban született Sopronban. Apró kezdeti kitérőktől eltekintve négy évtizeden át a saját üzletükben dolgozott.

Kreszta József 1941-ben született Győrben. Dolgozott rövid ideig villanyszerelőként, majd bárzongorista volt mindaddig, míg feleségével meg nem nyitották várkerületi üzletüket.


Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.