Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jövőre gyémántlakodalom
Az esküvői fotójuk 1962-ből és egy mai felvétel – dr. Orbán Aladár és felesége között soha nem volt komoly nézeteltérés. Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Orbánné Lappinger Edit és dr. Orbán Aladár

Jövőre gyémántlakodalom

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Jól emlékszem arra a délelőttre, ugyanis mint Tárczy-Hornoch professzor úr tanársegédje szintezési gyakorlatot vezettem a hallgatóknak, amikor elviharzott előttünk egy rendkívül csinos, filigrán, szőke lány – kezdte dr. Orbán Aladár. – A hallgatók figyelmét is elvonta a „jelenség”, én pedig úgy tettem, mintha észre sem vettem volna őt, azaz Editet, pedig dehogynem.

– Azon, hogy Ali szinte rám sem nézett, annyira megsértődtem, hogy visszafelé menet messze elkerültem a társaságot, de hamarosan áthelyeztek arra a tanszékre, ahol ő is dolgozott, úgyhogy napi kapcsolatba kerültünk – fűzte tovább Edit. – Itt már nem tudtuk, de nem is akartuk elkerülni egymást. Az első randevúnk 1957 nyarán volt az Erzsébet-kertben. Brennbergbányán a szüleimnél volt az eljegyzésünk 1961 karácsonyán. A karácsonyfára volt fölakasztva a jegygyűrű, majd egy fél évvel később a bencés templomban megtartottuk az esküvőnket, ahol Garami Elek, a Szent Asztrik Gimnázium egykori igazgatója, Ali volt tanára adott össze bennünket.

– Viccesen mondogattam a barátaimnak, hogy engem már csak az ment meg a nősüléstől, ha behívnak katonának… Néhány nappal az esküvő után érkezett a behívó tartalékos tiszti kiképzésre, úgyhogy a nászutunkat részben mundérban töltöttem Budapesten, ahová Edit is elkísért. – Aladár fiunk 1965-ben, Zoltán pedig 1970-ben született, de hosszú ideig öttagú volt a család, mert együtt laktunk Ali édesanyjával – mondta Edit. – Jövőre lesz a gyémántlakodalmunk, alig akarom elhinni. Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, amit nemcsak idehaza, hanem a munkahelyünkön is együtt töltöttünk, elmondhatom, hogy köztünk soha, de szó szerint soha nem volt komoly nézeteltérés.

– Edittel nehéz is lett volna összeveszni – erősítette meg a fentieket Aladár –, legfeljebb néhány apró kis dolgon, azon meg nem érdemes. Úgy gondolom, ez a hosszú és boldog házasság titka, meg az egymáshoz való feltétlen ragaszkodás, amit nevezhetünk örök szerelemnek, örök szeretetnek.

Dr. Orbán Aladár címzetes egyetemi docens, okleveles földmérő mérnök és térképész hadmérnök 1932-ben született Budapesten. Az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet tudományos főmunkatársaként ment nyugdíjba.

Dr. Orbánné Lappinger Edit 1935-ben született Brennbergbányán. Férjéhez hasonlóan ő is az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézetben dolgozott adminisztratív munkakörben, onnan is ment nyugdíjba.


Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.