Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Lelkünkben összetartozunk”
Frühwirthné Horváth Mária és Frühwirth László 1968. július 13-án házasodott össze – azóta is „fogják egymás kezét”. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

„Lelkünkben összetartozunk”

| Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– A harmadik osztályt kezdtük a Martos Flóra Gimnáziumban, amikor néhány barátnőmmel az évnyitóról mentünk haza – kezdte az 57 évvel ezelőtti történetet Frühwirthné Horváth Mária. – A Várkerület és a Torna utca sarkán lévő fodrászüzletben éppen nem volt vendég, ezért az ott dolgozók közül többen is kint álltak az utcán, akikre mi tulajdonképpen ügyet sem vetettünk, de mint később kiderült, közülük az egyikük ránk, pontosabban rám annál inkább…

– Igen, valóban csak egy villanás volt az egész, ahogy a matrózblúzos lányok nevetgélve elmentek az üzletünk előtt, de én már aznap elkezdtem nyomozni, hogy ki is lehetett az szőkésbarna, kékszemű lány, akivel ott, a fodrászüzlet előtt összetalálkozott a tekintetünk – fűzte tovább Frühwirth László, akinek a „nyomozásban” az egyik törzsvendége, Félix „Öcsi” sietett a segítségére.

– Kis város volt még akkor Sopron, szinte mindenki ismert mindenkit, úgyhogy néhány nappal később olyan nagyon meg sem lepődtem, amikor Laci, kezében egy szál piros rózsával, várt a gimnázium előtt – mondta Marika.

Innentől kezdve már gyorsan pörögtek az események. A randevúk színhelye leggyakrabban a Borostyán cukrászda volt, mindketten nosztalgiával gondolnak a „Coup Jack”-re és a „Pityu-szeletre”, melyet csak ott lehetett kapni. A ballagáskor Marika padján volt a legszebb csokor, melyet Laci készíttetett 19 szál piros rózsából. Hamarosan megtörtént az eljegyzés, a gyűrűket Laci bátyja küldte Németországból, majd 1968. július 13-án a Szent István-templomban volt a fiatalok esküvője.

– Az esküvői frizurámat ­Laci készítette – emlékezett Marika. Nagy bánatomra apu nem kísérhetett az oltár elé, ugyanis félt, hogy ha a templomi szertartás kitudódik, akkor kirúgják az állásából. Nászútra Bulgáriába mentünk, majd közös életünket egy István bíró utcai kis lakásban kezdtük el, egy év múlva oda született Robi fiunk is, majd később a Sörházdombon építettünk egy szép családi házat. Ma is ott élnénk, ha húsz évvel ezelőtt nem éri Lacit egy súlyos agyvérzés, ami miatt részlegesen lebénult. Ez sajnos megváltoztatta az életünket, de egyúttal jobban össze is kovácsolt bennünket. A szívünkben, a lelkünkben, a gondolatainkban összetartozunk, és immáron több mint fél évszázada szeretettel fogjuk egymás kezét.

Frühwirthné Horváth Mária 1948-ban született Fertőszéplakon. Az érettségit követően dolgozott a Gamma soproni gyáregységénél, majd a Diaber International Kft. irodavezetőjeként ment nyugdíjba 2003-ban.

Frühwirth László 1943-ban született Sopronkövesden. Évtizedekig Sopron egyik legismertebb férfi–női fodrászmestere volt, a betegsége miatt 2002-ben kényszerült nyugdíjba menni.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.