Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lokálpatrióta sopronivá vált
Kajtár József egyéves volt, amikor Sopronba költöztek. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Kajtár József

Lokálpatrióta sopronivá vált

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Kajtár József a Széchenyi-gimnáziumban érettségizett 1960-ban, ahol a legendás Mester, Krasznai Ferenc volt az osztályfőnöke. Szívesen emlékszik a középiskolás évekre, kiváló osztálytársaira, többek között Czobor Lászlóra, Kadnár Bélára, Kloss Andorra és Léva Csabára, de természetesen a többiekre is a 25 fős osztályból. Sokat köszönhet egykori mestereinek.
A ranglétrát végigjárva 1991-ben a Soproni Autójavító Szövetkezet elnökévé választották. Fiatal korában kiváló labdarúgóként is jegyezték, Scheidl Ferenc edző irányításával a SFAC szép sikereket ért el. Sokan még ma is emlegetik a hatvanas évek legendás piros-fehér csatársorát: Kajtár, Wieser, Hetzer, Gulyás, Csete. Az aktív labdarúgást befejezve edzőként, játékvezetőként és a SFAC szakosztály-igazgatójaként is tevékenykedett.
– Hagyomány volt a családban a József keresztnév, így hívták nagyapámat és az édesapámat is – kezdte Kajtár József. – Nagyapa élethivatásául a katonai pályát választotta, századosi rangban szolgált az első ­világháborúban. A ­nagymama 1915-ben kapta az értesítést, hogy a férje hősi halált halt a keleti fronton, úgyhogy ő ottmaradt özvegyen két fiúcskával, köztük az akkor négyéves édesapámmal. Ismét férjhez ment, második férjét Tóth Lajosnak hívták, ő szintén hivatásos katona volt, és hogy milyen kegyetlen a sors, őt a második világháborúban vesztette el a nagyanyám.
– Érdekes, hogy a sok személyes tragédia ellenére a nagymama második házasságából származó egyik fiú, Tóth Elemér is a katonatiszti pályát választotta – folytatta Kajtár József. – Az ő életpályája sem tudott kiteljesedni, hisz mint a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia parancsnoka, Maléter Pál mellett szerepet vállalt az 1956-os forradalomban. Még időben sikerült emigrálnia, és végül Angliában telepedett le.
– Mind apai, mind anyai ágon répceszemerei a családunk, édesanyám, Sánta Rozália is ebben a Vas megyével határos faluban született. Gazdálkodó parasztemberek voltak mindaddig, mígnem az ötvenes évek végén jött a téeszesítés, amikor is elvették a földjeiket – tette hozzá Kajtár József. – Mindössze egyéves voltam, amikor a szüleimmel együtt Sopronba költöztünk, így ha nem is mondhatom magam tősgyökeres soproninak, de az itt eltöltött több mint nyolc évtized alatt igazi sopronivá váltam.
Családi háttér: 1941-ben született Répceszemerén. Édesapja a GYSEV alkalmazottja volt, édesanyja pedig a háztartást vezette, és nevelte két fiát. Felesége, Lakatos Gabriella egy soproni utazási iroda vezetőjeként ment nyugdíjba. Gabriella lányuk a Soproni Egyetem mestertanára, az Aquarázs Rekreációs Sportegyesület elnöke, Ákos fiuk pedig kiváló díjugrató, a Varázs-Ló Lovas Sport Egyesület elnöke, sportlovak tenyésztésével és kiképzésével foglalkozik.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.