Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Meddig várhat?

Egészségsarok SopronÉRt

Meddig várhat?

| dr. Tschürtz Nándor | Tallózó

Az teljesen nyilvánvaló, hogy erre a kérdésre csak akkor lehet válaszolni, ha tudja, hogy… mivel! Szóval a nagy kérdés, hogy mivel, meddig várhat?

Például (hogy a legszűkebb várakozás egyikével kezdjem), ha újraélesztés a kérdés, akkor ott alig van 10 percnyi időnk. Minden perc késlekedéssel úgy 10 százalékkal csökken az újraélesztés sikere. Ha szívinfarktust kapunk (és nem halunk meg menten „hirtelen halállal”), úgy az első óra jelenti a szívizomzatunk jó életben maradási esélyét. Tehát ideális esetben ennyi időnk van, hogy a panasz kezdetétől mentővel egy szívkatéteres centrumba száguldjanak velünk, és megnyissák az elzáródott erünket.

Folytatva a sort, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség felismerése után célszerű, ha a vérnyomás, illetve a cukorháztartás rendezése (és logikusan az ezekhez történő terápiás rendszer kialakítása) fél évnél nem várat tovább magára.

Az elhízásunk megoldásához szükséges életmódi átalakításokkal se várhatunk... éveket. Különben csak tologatjuk a problémánkat.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.