Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Most is fogják egymás kezét
– Sok küzdelmen mentünk keresztül, de szép volt, és szép még ma is – mesélte házasságukról dr. Szitter Ágnes és Nagy Alpár. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – Dr. Szitter Ágnes és Nagy Alpár

Most is fogják egymás kezét

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Még a napra is pontosan emlékszem, amikor megismerkedtünk: 1966. október 23-án Budapestről jöttem Sopronba, ugyanis akkor már itt tanítottam a zeneiskolában – mesélte az 55 évvel ezelőtti történetet Nagy Alpár. – Szinte üres volt az egész szerelvény, ugyanis macerás volt abban az időben Sopronba jönni, előzetesen határsávengedélyt kellett beszerezni, már Győr előtt igazoltattak, kikérdeztek, hogy hová, s miért utazunk. Győrben felszállt a vonatra egy fiatal lány, és pont abba a fülkébe ült le, ahol egy szál magamban én voltam.

– Elkezdtünk beszélgetni, sőt a fiatalember be is mutatkozott, de a Nagy Alpárt én Magyar Pálnak értettem – folytatta mosolyogva dr. Szitter Ágnes, aki abban az időben friss diplomás orvosként már a soproni kórház belgyógyászatán dolgozott. – Közös témánk a zene volt, kiderült, hogy akár a Zeneakadémián is találkozhattunk volna, hisz még egyetemistaként mindketten rendszeresen oda jártunk.

– Sopronban leszálltunk a vonatról, elköszöntünk egymástól, én pedig már másnap elkezdtem nyomozni, hogyan bukkanhatnék ennek a szép és kedves lánynak a nyomára, akibe, ki kell mondanom, egy csapásra beleszerettem.

– Kicsi ez a város, Alpár megtalált, megtaláltuk egymást – vette vissza a szót Ágnes. – Randevúztunk, kedvenc helyünk volt a Borostyán cukrászda, nem egészen egy évvel később pedig már ott álltunk a győri Nagyboldogasszony-székesegyház oltára előtt, fogtuk egymás kezét, mint mindig, azóta is.

– Pécsett, a Fenyves Szállóban voltunk nászúton, majd Budapesten a híres Szipál műteremben készült az esküvői fotónk – mesélte Alpár. – Én továbbra is az Alsólövérekben laktam albérletben, Ágikám pedig a kórházban, így kezdődött a házasságunk, majd a Szabadság körút, ma Lövér körút 97-ben volt az első lakásunk, amit részletre vásároltunk, 35.000 forint befizetése után. Enikő lányunk 1968-ban, Ákos fiunk pedig 1972-ben született, így lett teljes a család, így lett teljes közös életünk.

– Sok küzdelmen mentünk keresztül, de szép volt, és szép még ma is. Nekem Alpár mindig biztos hátteret adott, gond nélkül nevelhettük a gyerekeket, élhettem az orvosi hivatásomnak.

– Mindenkinek ilyan harmonikus házasságot kívánok – mondta búcsúzásul Nagy Alpár. – Ady Endrénél senki nem fogalmazta meg szebben: „Nem tudom, miért, meddig/ Maradok meg még neked./ De a kezedet

Dr. Szitter Ágnes 1940-ben született Győrben. 1964-ben vette át orvosi diplomáját a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. Belgyógyász szakorvos, 78 éves koráig aktívan tevékenykedett, az utolsó időszakban ifjúság egészségüggyel foglalkozott.

Nagy Alpár 1938-ban született Debrecenben. 1965-ben diplomázott a Zeneakadémián, nyugdíjba vonulása előtt az óvónőképző intézet tanszékvezető tanára volt.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.