Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Motiváló felmenők útján
– A szülőföldet elhagyni, majd új ismeretekkel visszatérve a közösség hasznára válni, családom generációkon átívelő attitűdje – vallja dr. Halmai Vilmos. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Dr. Halmai Vilmos

Motiváló felmenők útján

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Halmai Vilmos 1989-ben érettségizett a Széchenyi-gimnáziumban. Dr. Balogh Mihályné osztályfőnöküknek köszönhetően az osztályból többen is orvosok lettek. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán 1995-ben diplomázott. 2002-ben ortopédia, 2013-ban traumatológia szakvizsgát tett. 2005-ben PhD fokozatot szerzett, 2012-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi docensi címet adományozott számára. A pécsi időszakot követően évekig dolgozott, illetve tanult Belgiumban és az Egyesült Királyságban. Elkötelezett lokálpatrióta, tagja többek között a Sopron Anno és a Soproni Városszépítő Egyesületnek. Több soproni jelentőségű könyv kiadásának aktív közreműködője.

– Hiller Ignác apai ükapám mint vasúti pályaőr sok gyerekével és a feleségével egy kis őrházban lakott Nagycenken – kezdte dr. Halmai Vilmos. – Hiller Imre dédapám az 1921-es népszavazást követően magyarosította a családnevünket. Három generáció után lépett ki édesapám a „vasutas vonalból”, köszönhetően elsősorban az általa nagyon tisztelt nevelőapjának, Szekér Lajosnak. Édesapám 1968-ban vette át erdőmérnöki diplomáját, és ezt követően elsősorban út- és mélyépítéssel foglalkozott. Apai dédapám, Ferenc szabómester volt, Fertőszentmiklóson a községi elöljáróság és a katolikus iskolaszék tagja, a helyi sportklub megalapítója és első elnöke is volt.

– Édesanyám felmenői soproniak, illetve Sopron vármegyeiek – folytatta dr. Halmai Vilmos. – Töpfel Antal dédapám Darufalván (Draßburg) született 1879-ben, de életpályája németországi és gráci tanulmányokat követően mint szoba- és díszítőfestő Sopronban teljesedett ki. Többször is dolgozott együtt a Storno családdal. Az 1938-as soproni kézműipari kiállításon nagy aranyéremmel honorálták a munkásságát, mindezek mellett aktív közösségi életet is élt. Hat lányuk született, mindegyikőjüket tisztességgel kiházasította, így Terézia nagyanyámat is, akit Horváth Vilmos vett feleségül. Ő a háború előtt tisztviselőként, majd utána raktárvezetőként a soproni selyemiparban dolgozott. Neki nemcsak a keresztnevemet, hanem közvetve azt is köszönhetem, hogy orvos lettem, hisz rajta keresztül édesanyám első unokatestvére volt dr. Pálfy Aladár, a soproni kórház laboratóriumának egykori főorvosa. Ő orientált engem és nővéremet is az orvosi hivatás felé. Felmenőim életútja, értékválasztásuk motivációt és biztos kapaszkodót jelent a magánéletben és a hivatásom gyakorlása során egyaránt, amiért örök hálával tartozom nekik.

Családi háttér: 1970-ben született Sopronban. Édesapja okleveles erdőmérnök, mélyépítő szakmérnök, a volt Győri KÉV és utódvállalatai Sopronban dolgozó főépítésvezetője, majd területi igazgatója volt. Édesanyja óvónő, az egykori soproni Állami Gyermek Szívszanatóriumból ment nyugdíjba. Felesége, Cserháti Eszter a Széchenyi-gimnázium magyar–angol szakos tanára. Erna lányuk a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen animáció szakon tanul, kisebbik lányuk, Rozália pedig a Pécsi Tudományegyetemen pszichológiát hallgat.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.