Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Munka, ami megtérül...
Khaut Levente, András, Ákos és Péter – életükben fontos szerepet játszik a sport. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Khaut András és fiai: Péter, Ákos és Levente

Munka, ami megtérül...

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Khaut családban az az alapállás, hogy a tanulás és a sport olyan kötelező elem, mint a levegővétel. Mindnyájan kiváló sportolók és egyúttal kiváló mérnökök is.

– Kisgyerekként a sporttal úszóként barátkoztam meg, majd öttusázni kezdtem – kezdte Khaut András. – Közelébe kerültem még a magyar öttusa-válogatottnak is, melyben akkor Fábián László, Martinek János és Mizsér Attila szerepelt. Mindnyájan olimpiai bajnokok, sokszoros világbajnokok voltak. Az egyetemi évek alatt az öttusa elmaradt, a tanulásra kellett koncentrálnom, majd jött a családalapítás. Különösebb edzés nélkül, „emlékezetből” 1998-ban elindultam Fadd-Domboriban az országos triatlonbajnokságon. A sokadik helyezés rádöbbentett, hogy ha eredményt akarok elérni, márpedig akartam, akkor kemény edzésekbe kell fognom, aminek az lett az eredménye, hogy „beszippantott” ez a sportág. Három évvel ezelőtt a korosztályomban Európa-bajnok lettem, az elmúlt évben pedig a sprint-, és az olimpiai távon magyar bajnoki címet szereztem.

– Én is úszóként kezdtem, Farkasné Anikó néni volt az edzőm, de már alsó tagozatos koromban kipróbáltam a triatlont, 11 évesen meg is nyertem az országos diákolimpiát – vette át a szót Péter, aki a 2010-es világbajnokságon a maga korosztályában az élmezőnyben végzett. Ma már csak hobbi számára a triatlon. A munka és a gyerekek mellett legtöbbször futni jár, bár arra büszke, hogy néhány évvel ezelőtt a Vasi Vasember versenyen az édesapja előtt végzett.


– Apa behozott egy családi szabályt: mindaddig úsznunk kell, ameddig őt meg nem verjük 800 méter gyorson – mondta a középső fiú, Ákos. – Persze más sportot emellett űzhettünk, hiszen csak gimnazista korunkban sikerült épphogy megvernünk. Én 7 éves koromtól karatéztam, voltak kisebb-nagyobb sikereim. Indultam diákolimpián síelésben, majd gimnazistaként belekóstoltam a vívásba is. Nekem a triatlon túl monoton és egysíkú, de azért elindultam egy-egy versenyen, ma pedig elsősorban a munkára koncentrálok, illetve CrossFit erőnléti edzésekre járok.

– Én a triatlonba belenőttem, ugyanis hároméves koromtól kezdve az ország minden tájára együtt járt versenyekre az egész család – folytatta Levente. – Még anya is elkezdett edzeni. Nagyon élveztem a versenyek hangulatát, ahol sok máig tartó barátság alakult ki, és mindegyikünk megtanulta, hogy a siker, akárcsak az élet más területén, a belefektetett munkától függ. Most az épületgépész mesterképzést végzem, és budapesti műegyetemistaként focizom az egyetemi kispályás bajnokságban, illetve ha hazajövök, akkor a Harka csapatát erősítem a megyebajnokságban.

– Triatlonban a családon belül egyelőre magamra maradtam, de a sport ott van a családunk mindennapi életében, és ez a lényeg – zárta a beszélgetést Khaut András, a számos nagyberuházást és rekonstrukciót végző FÉSZ Zrt. igazgatóságának az elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.