Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Nálunk mindenki előre nézett”
Horváth Médea Mária a City College Üzleti Szakközépiskolában is tanított. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Horváth Médea Mária

„Nálunk mindenki előre nézett”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Horváth Médea Mária 1991-ben a Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett Sámson Klára osztályában, majd utazási ügyintéző és idegenforgalmi menedzser, valamint idegenvezetői szakképesítéseket szerzett. Első munkahelye a Lokomotív Tourist volt, amit a Ciklámen Tourist követett, aztán az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda soproni irodavezetőjévé nevezték ki. Tíz évvel ezelőtt testvérével saját utazási irodát nyitott Sopron történelmi belvárosában. Több évig utazásszervezést és értékesítést tanított a City College Üzleti Szakközépiskolában, valamint az Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolában.

– Apai felmenőim eredetileg szerémségi horvátok, akik a 18. század elején telepedtek le a két Fertő-parti faluban, Hidegségen és Fertőhomokon – kezdte Horváth Médea Mária. – Jellemzően gazdálkodó parasztemberek voltak, mint ahogy Vendel dédpapám is, aki Ilonka dédmama személyében a szomszéd faluból, Vedešinből, azaz Hidegségből hozott asszonyt a házba. Horváth Lajos nagyapám bognármester volt Fertőhomokon, két fiútestvére, Péter és Béla eltűnt a második világháború vérzivatarában, soha, semmi hír nem érkezett róluk. Az egyik lánytestvére, Erzsébet orsolyita apáca volt, aki a rend feloszlatását követően hozzáment feleségül a négy kisgyermekkel váratlanul megözvegyült Rabi Ignác nagycenki molnárhoz, akivel később Tapolcafőre költöztek. Ott abban az időben még több mint harminc vízimalom őrölt, közülük az egyiket az államosításig Ignác bácsi működtette, Bözsi néni pedig óvónőként dolgozott. Édesapámék eredetileg öten voltak testvérek, de már csak ketten élnek. Vendel nagybátyám lengyel származású feleségével az USA-ban, Los Angelesben lakik, kiváló elektroműszerész szakember, aki a NASA-nak is dolgozott. Az apai fölmenőim között még meg kell említenem a másik dédapámat, Erdősi Pétert, aki a 1920-as években kiment dolgozni Kanadába, majd a hazahozott pénzen lovakat vett és fuvarozott, még a bécsújhelyi piacra is vitt termékeket a faluból.

Horváth Médea Mária különleges keresztnevét édesanyja egyik meghatározó olvasmányélménye, Jókai Mór: A lélekidomár című regényének főhőse után kapta.

– Az anyai felmenők kereskedők, iparosemberek voltak – folytatta Médea. – Bognár Sándor nagyapám órásmesterként tevékenykedett Fertőszéplakon. A második világháború végén francia hadifogságba esett, ahol az első időszakban egy kalap alá vették a németekkel, ezért elég sanyarú volt a sorsa. Később a magyarok engedményeket kaptak, dolgozhattak a közeli városban, így nagyapa is, aki megjavította Clermont-Ferrand egyik templomának toronyóráját, melyet követően komoly becsülete lett, ezzel együtt jobbra is fordult a sorsa. Sajnos, amikor hazatért, rásütötték a billogot, hogy „nyugatos”, ahol lehetett, megkeserítették az életét. De csakúgy, mint mindenki a családunkban, ő is mindig csak előre nézett, és becsülettel tette a dolgát. 

Családi háttér: 1973-ban született Sopronban. Édesapja, Horváth Lajos elektrotechnikus, saját vállalkozása van, elkötelezettje a megújuló energia hasznosításának, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, emellett kiváló szőlész és borász is. Édesanyja az Égáztól ment nyugdíjba, ahol műszaki rajzolóként dolgozott. Attila fia 16 éves, a VasVillában tanul.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.