„Ő volt az első és az egyetlen”

| Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Az Ősz utcában laktunk, és tőlünk mintegy kétszáz méterre élt egy fiatal házaspár, akiknek volt egy nagyon helyes, copfos kislányuk, akit gyakran láttam az utcán – kezdte Verő József.

– Nekem nincs gyermekkori emlékem Jóskáról, leginkább az édesapja arca és szikár alakja jelenik meg előttem, amint tekintélyes professzorként reggelente ment az egyetemre – folytatta dr. Verőné Hetényi Mária. – A megismerkedésünk Tarján Gusztáv professzor úr személyéhez köthető, aki mindkettőnket meghívott egy zsúrra, sőt azt a fiút is, aki abban az időben „kevergett” körülöttem, de ő végül is a húga koszorúcskájára ment el. Tarjánéktól már Jóska kísért haza. Ez folytatódott később, együtt jártunk be az egyetemre, és rendszeresek lettek a lövéreki séták is.

Verő József 1956-ban kapta kézhez geofizikus mérnöki diplomáját. A valétabáljára meghívta Marikát, akinek az édesanyja óva intette gyermekét: „Kislányom, egy szegény özvegyasszony lányát nehezen hiszem, hogy elveszi feleségül egy jómódú professzornak a fia…”. Az anyukának nem lett igaza, ugyanis a fiatalok még ebben az évben megtartották az eljegyzésüket. Ezután Jóskát Pécsre rendelték, ahol a Mecseki Vegyesércbányászati Vállalat uránkutatójaként dolgozott. Két évvel később, 1958 nyarán Marika is átvette földmérő mérnöki diplomáját, de még ezt megelőzően, 1958. február 3-án, Szent Balázs napján a két fiatal házasságot kötött.

– A domonkos templomban Wrenkh Ede, a Soproni Társaskáptalan kanonokja esketett össze bennünket, aki a Balázs-áldást is kiszolgáltatta számunkra, mint ahogy azt azóta minden házassági évfordulónkon megkapjuk. Fényképésznél sajnos nem voltunk, így csak egy gyenge minőségű, életlen, amatőr fotó maradt a 66 évvel ezelőtti eseményről – fogalmazott Marika.

Először egy Rákóczi utcai albérletben laktak a fiatalok, ide született 1960-ban Mária lányuk, majd néhány évvel később megvették azt a Deák téri lakást, melyben hatvan évet éltek mindaddig, míg be nem költöztek egy idősek otthonába, jelenlegi életterükbe.

– Hogy mi a boldog házasság titka? Nekem Marika volt az első és az egyetlen, vélhetőleg az utolsó is, tehát nem volt módom összehasonlítgatásokra – mondta mosolyogva Verő professzor.

– Nekem viszont több udvarlóm is volt – vette át a szót férjétől Marika, – így tudtam különbséget tenni, és tudom ma is értékelni azt, hogy Jóska mennyivel különb és jobb bárki másnál.

Dr. Verőné Hetényi Mária 1935-ben született Sopronban. Első és egyetlen munkahelye az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézete volt, ahonnan tudományos főmunkatársként ment nyugdíjba 1992-ben.

Dr. Verő József 1933-ban született Sopronban. Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Sopron díszpolgára.

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió