Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Örök szerelemmel...”
Kisné Vörös Katalin és Kis József 1966. augusztus 27-én esküdött egymásnak örök hűséget. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

„Örök szerelemmel...”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– A sors összeterelt bennünket, ugyanis mindketten ugyanazzal a vonattal érkeztünk felvételizni a vendéglátóipari szakiskolába – kezdte Kis József.

– Már akkor észrevettem a jóképű srácot – folytatta Katalin. – A sikeres felvételi után egy osztályba kerültünk, ugyan ő pincérnek tanult, én pedig szakácsnak. Hamarosan mindkettőnket a Pannóniába osztottak be gyakorlatra, úgyhogy ott is együtt voltunk.

Ez idő tájt nem volt közöttük más, csak barátság. A végzést követően talált igazán egymásra a két fiatal, ekkor már a szabadnapjaikon kézen fogva mentek a Hoffer cukrászdába egy-egy krémesre, gesztenyepürére.

– Szerettük volna minél előbb összekötni az életünket, közös otthont teremteni – mesélte József. – 1965 karácsonyának másnapján elmentünk Veszkénybe, ahol az édesapám, régi illendő szokás szerint, Kati szüleitől megkérte számomra a lányuk kezét.

Majdnem egy év múlva, 1966. augusztus 27-én a veszkényi templomban esküdött egymásnak örök hűséget a két fiatal, amit egy emlékezetes sátras lakodalom követett, ahol két zenekar is játszott.

– Boldogok voltunk első közös otthonunkban, a konyha nélküli, egyszobás, Rákosi utcai albérletben, ahonnan Komár robogóval járt Jóska a Fenyves Szállóba, ahol aztán ismét együtt dolgoztunk, és persze raktuk félre a pénzt – tette hozzá Katalin. – Hamarosan a sógoromékkal közösen vásároltunk egy Színház utcai lakást, amit kettéosztottunk. Ide született 1968-ban Gabi lányunk, majd egy évvel később Jóska fiunk.

A házaspár egy rövid időszakot leszámítva folyamatosan együtt dolgozott és dolgozik ma is, több mint hat évtizede. A Fő téren, a Tűztorony tövében lévő étterem egyúttal a család névjegye is, itt már nemcsak a gyerekek, de az unokák is fontos feladatokat kapnak.

– A hosszú és boldog házasság titka? Az őszinte szeretet, amiből mind a mai napig nagyon sokat kapok a férjemtől. Nem múlik el úgy hét, hogy ne lepne meg kisebb-nagyobb ajándékokkal. És még valami: ma is úgy, olyan szeretettel fogjuk egymás kezét, mint hatvan évvel ezelőtt – fogalmazott Katalin.

– Őszintén mondom, minket egymásnak teremtett a Jóisten és mintegy ráadásként megajándékozott bennünket az örök szerelemmel – zárta Kis József. 

Kisné Vörös Katalin 1946-ban született Veszkényben. Kiváló szakács, meghatározó szerepe volt abban, hogy a férje által vezetett étterem megkapta a gasztronómiai újságírók védnöki tábláját.

Kis József Himodon született 1945-ben. Városunk emblematikus vendéglátóipari szakembere, saját megfogalmazása szerint ő a legidősebb Sopronban, aki még ma is „platzon van”.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.