Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Összefonódott az életük
Hirschlerné Steiger Annamária és Hirschler Rezső 1960 óta házasok. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Összefonódott az életük

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– A József Attila Gimnázium diákja voltam, amikor a középiskolánk rendezett egy farsangi bált a ma GYIK-nak nevezett egykori Sotex-kultúrházban – kezdte Hirschlerné Steiger Annamária. – Több fiúval is táncoltam, amikor egyszer csak megjelent Rezső, akit én ezt megelőzően nem ismertem, és felkért egy táncra. Pontosan emlékszem az időpontra, mindez 1955. február 5-én fél 11-kor történt. Ezután már csak vele táncoltam, egészen éjfélig, ugyanis addig tartott a bál. Ezt követően hosszú ideig nem találkoztunk, mígnem egy alkalommal éppen zongoraóráról mentem haza, amikor mellém szegődött a Sotex-báli táncosom, és hazakísért, majd a következő alkalommal is, sőt ezt követően szinte minden zongoraórát követően.

– Gyönyörű, dús haja volt Anikónak, mondhatom, első pillantásra beleszerettem a szépséges, 15 éves csitri lányba. Az egyik hazakísérést követően pedig elhívtam korcsolyázni a Paprétre, de arra is jól emlékszem, hogy hosszú ideig magáztuk egymást – folytatta a történetet Rezső, az egykori licista diák.

– Egy alkalommal hirdettek a Deák étteremben egy úgynevezett „Kartonbált”, ami azt jelentette, hogy aki a legcsinosabb kartonanyagból készült ruhában a legszebben táncolt a partnerével, az nyert egy kétszemélyes pezsgős vacsorát. Rezsővel mi lettünk a győztesek – emlékezett vissza Anikó. – A szüleink ismerték egymást, nyilván örültek is annak, hogy a két megbecsült iparoscsalád gyermeke összeházasodik. 1959-ben volt az eljegyzésünk, egy évvel később pedig Weltler Rezső esperes–lelkész úr adott össze bennünket az evangélikus templomban.

– Hévízre mentünk nászútra az én 125 köbcentis Csepel motorkerékpárommal, ami egy műszaki hiba miatt húsz kilométerenként megállt. Ilyenkor ültünk az árokparton, vártuk, hogy lehűljön a henger, de mi ezen csak nevettünk, boldogok voltunk, és nagyon szerettük egymást, mint ahogy így van ez ma is – fogta meg beszélgetés közben felesége kezét Hirschler Rezső.

– Igen, meghitt pillanatokban ma is úgy kulcsoljuk össze kezeinket, mint ahogy azt tettük több mint hatvan évvel ezelőtt. Összefonódnak a kezeink, összefonódott az életünk. Mi annak idején beálltunk egy jó nehéz szekér elé, amit az évtizedek során mindig egyfelé húztunk. Ha van titka a boldog és harmonikus házasságnak, akkor úgy gondolom, ez az – fogalmazott Anikó. 

Hirschler Rezső 1939-ben született Sopronban. A családi tradíciót folytatva ő is üveges mester lett, majd sikeres vállalkozó, a rendszerváltást követően pedig ő volt Sopron első szabadon választott polgármestere.

Hirschlerné Steiger Annamária 1940-ben született Sopronban. Az érettségit követően kitanulta édesapja mesterségét, ő maga is kőfaragó mester lett, majd később férje üvegipari vállalkozásában dolgozott.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.