Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pedagóguscsalád sarja
Prof. dr. Bartha Dénes Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Prof. dr. Bartha Dénes

Pedagóguscsalád sarja

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Prof. dr. Bartha Dénes, a Soproni Egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézetének intézetigazgatója a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségizett. Erdőmérnöki diplomáját 1981-ben vette át. A végzést követően néhány évig erdőművelőként, erdőtervezőként, illetve erdőfelügyelőként dolgozott, majd 1987-ben elnyert egy aspirantúrát (a kandidátusi fokozat megszerzésének intézményes formája volt) egykori alma materébe. Végigjárta az egyetemi oktatói ranglétrát, 1994-ben nevezték ki tanszékvezetőnek, 1997-ben egyetemi tanárnak. Elkötelezett természetvédő, fő kutatási területe a dendrológia (fás növényekkel foglalkozó tudományág) és a vegetációtan. Rendkívül szigorú vizsgáztató, a hallgatók körében elterjedt mondás, hogy ha valaki letette Bartha Dénesnél a növénytan szigorlatot, annak már ceruzával alá van írva a diplomája. Elindítója volt „Az év fája” mozgalomnak, kuratóriumi elnöke a Soproni Szemle Alapítványnak.

– A 18. század elejéig tudom visszavezetni apai felmenőimet, pontosabban addig vannak írásos dokumentumaink – kezdte Bartha Dénes professzor. – Őseim háromszéki székelyek, akik annak idején Uzon (Ozun) községben éltek, éppen ezért hosszú ideig az Uzoni-Bartha előnévvel volt teljes a családnevünk is. Tradíció a családban a tanítói hivatás, éppen a közelmúltban beszélgettünk az édesapámmal a felmenőinkről, és ennek kapcsán számoltuk össze, hogy a húgommal együtt immáron mi vagyunk a tizedik pedagógusgeneráció képviselői.

– Bartha Lajos nagyapám az első világháborúban orosz hadifogságba esett, hat évet töltött Szibériában, majd onnan hazajőve a Bodrogzug egyik kis falujában, Vissen kapott kántortanítói állást – folytatta Bartha Dénes. – Amikor a második bécsi döntés nyomán 1940-ben Észak-Erdély ismét Magyarország része lett, Kolozsvárra hívták tanítani, ahonnan az újbóli elcsatolást követően 1945-ben már Nyíregyházára ment vissza feleségével és hat fiúgyermekével, köztük az én édesapámmal, és ott folytatta pedagógusi pályáját. Édesapám a középiskola első két évét a híres-neves sárospataki református kollégiumban végezte el, majd Kolozsváron folytatta tanulmányait. Tanítói diplomájának megszerzését követően a Magy, Kauzsay-tanyai iskolában kezdett el tanítani, majd az Egri Tanárképző Főiskolán matematika–fizika szakos tanári diplomát is szerzett. Húsz évig volt igazgatója az általa alapított nyíregyházi 107. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetnek, onnan is ment nyugdíjba.

– Anyai nagyszüleim a szőtteséről híres Paszabon éltek. Nagyapám, Kocsmár András földműveléssel foglalkozott, majd a téeszesítés őket sem kerülte el, ennek eredményeként a hagyományos paraszti társadalom és életforma lényegében eltűnt. Édesanyám büszke volt arra, hogy őt még Öveges professzor is tanította az egri főiskolán, apámhoz hasonlóan ő is ott szerzett matematika–fizika szakos tanári diplomát. Jóleső érzés, hogy én is folytatója lehetek a család pedagógus tradíciójának, még akkor is, ha én e tekintetben némiképp kakukktojás vagyok, hisz tanári diploma nélkül, erdőmérnökként lettem egyetemi oktató.

Családi háttér: 1956-ban született Nyíregyházán, szülei pedagógusok. Felesége, dr. Somogyi Csilla a Soproni Széchenyi István Gimnázium biológia–kémia szakos tanára. Tamás fiúk logisztikai mérnök, egy budapesti gyógyszergyártó cégnél dolgozik.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.