Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni oroszlán lett a Lions kormányzója
Boronkay Gusztáv Fotó: Griechisch Tamás

Soproni oroszlán lett a Lions kormányzója

| Köves Andrea | Tallózó

Nagy megtiszteltetés érte a Lions Club Sopron szervezetét, hiszen az országos szövetség új kormányzójának tagtársukat, Boronkay Gusztávot választották meg. Ő egy éven át irányítja a negyvenöt klub mintegy ezerfős tagságát.

A Lions a világban tevékenykedő számos civil szervezet közül a legnagyobb, klubalapon működő jószolgálati szervezet: másfél millió ember szolgál kétszázhat ország negyvennyolcezer klubjában. A több mint százéves Lions-közösség tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése, valamint a vakok és gyengén látók segítése jelenti. Emellett a környezetvédelem, az éhség elleni küzdelem, a cukorbetegség megelőzése és a gyermekrákban szenvedők érdekében is tevékenykednek, de a klubok számos egyéb területen is segítséget nyújtanak. 

– A jószolgálati tevékenységünk sokrétű: a kezdeményezések alulról, a kluboktól indulnak, hiszen a helyi szervezetek látják a legjobban, hogy az ő közvetlen környezetükben melyek azok a területek, amelyeket érdemes és fontos felkarolni – mutatott rá Boronkay Gusztáv. – Szerintem éppen ez a kulcsa annak, hogy világszerte ennyire népszerű a Lions. Az országos kormányzóságoknak is az a legfontosabb feladatuk, hogy a kluboknak minden segítséget megadjanak.

Az új kormányzó Milánóban vehette át nemes megbízatását a Lions nemzetközi tisztújításán. Hosszú út vezetett a felemelő pillanatig. Boronkay Gusztáv tizenkilenc évvel ezelőtt Miskolcon lépett be a jószolgálati közösségbe, később a munkája Sopronba szólította, így belépett a helyi klubba. Egyre nagyobb és nagyobb feladatok „találtak” rá, volt a helyi klub elnöke, később zóna-, majd régióelnökké vált. Nem riadt meg attól sem, amikor felajánlották számára, hogy második alkormányzó legyen. Mivel ebben a pozícióban is remekül helyt állt, megválasztották a kormányzói posztra. Feladatai sokrétűek, igazi kihívásként tekint rájuk.

– Nagyon szép taglétszámmal büszkélkedhetünk, folyamatosan bővülünk, ám nem titkolt célom, hogy a tenni akaró, kreatív, negyvenes korosztályt szólítsák meg a Lions klubok – emelte ki az új kormányzó. – Aki bekerül hozzánk, az egy remek, segítő közösségbe kerül, ahol számos barátság is köttetik.

Bár a kormányzó az ország minden klubjára nagy figyelmet fordít, a szíve-csücske mégis a soproni marad. Ennek jegyében egy nagy hagyományokkal bíró, német–francia–magyar együttműködésben megrendezésre kerülő programot, a Lions Tri-Jumelage-t hozta a városba előző hétvégén. A találkozónak a tapasztalatcserén, a városlátogatáson és a barátkozáson kívül egy karitatív zenei program állt a középpontjában. A Petőfi Színházban a három országból érkező látássérült énekesek és soproni fogyatékkal élő emberek adtak nívós gálaműsort. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.