Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tartást adó családi minták
– Felmenőimtől hitet, szeretetet kaptam – mesélte lapunknak dr. Hartl Éva egyetemi docens. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – dr. Hartl Éva

Tartást adó családi minták

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Hartl Éva a Berzsenyi Dániel Gimnázium biológia tagozatos osztályában érettségizett, majd a Soproni Óvónőképző Intézetben folytatta tanulmányait. Pályaorientációjára nagy hatással volt egykori óvónője, majd később a képzőben tanára, Bencze Bernadett. Óvónőként Pécsett, majd a soproni óvónőképző Zsilip utcai gyakorlóóvodájában dolgozott. A Janus Pannonius Tudományegyetemen pedagógia szakos tanár és iskolaelemző-fejlesztő szakpedagógus diplomát, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán pedig doktori fokozatot szerzett. A SOE Benedek Elek Pedagógiai Kar egyetemi docense, a Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet megbízott intézetigazgatója. A felsőoktatás, az óvodapedagógus-képzés, illetve a környezeti nevelés terén végzett munkásságáért Brunszvik Teréz-díjban, illetve Agrárminiszteri Elismerő Oklevél kitüntetésben részesült.

– A felmenőim apai ágon több generáción keresztül álltak Habsburg-Tescheni Frigyes főherceg és családja szolgálatában – kezdte dr. Hartl Éva. – Az ükapám, Michael Hartl hajdú volt a császárréti uradalmi birtokon. Két házasságából 11 gyermeke született, közöttük a dédapám, Hartl János, akinek pék volt a mestersége. Három év katonaság után koronaőrként teljesített szolgálatot, majd 1894-től Magyaróváron, a Frigyes főhercegi uradalmi malomban volt raktárnok. Amikor tüdőgyulladásban meghalt, ottmaradt a dédmama öt gyerekkel özvegyen, pénz, megélhetés és segély nélkül. Nagyapám bátyja a főhercegi család sofőrje volt, ezt elpanaszolta Albrecht főhercegnek, aki ezután személyesen járta ki, hogy a dédnagymamám kapjon egy trafikot, ami ezt követően a megélhetésüket biztosította. Hartl Gyula nagyapám műszerésznek tanult, megjárta az első világháborút, majd az óvári Döffler Vadásztölténygyárban volt művezető.

– Nagyapát a második világháború után előléptették főművezetőnek – folytatatta dr. Hartl Éva. – 1948-ban, mivel a helyére más pályázott, koholt vádakkal elmozdították az állásából. Az igazságérzete nem hagyta nyugodni, és végül sikerült elérnie, hogy 1957-ben rehabilitálták, a tárgyaláson a volt kollégái kiálltak mellette. A nagyapámmal történt igazságtalanság kihatott az édesapám életére is, fogorvos szeretett volna lenni, az egyetemre azonban nem vették fel. Kitanulta a fogtechnikus szakmát, és Sopronban telepedett le, itt ismerte meg az édesanyámat, akivel a szövetkezeti kórusban együtt énekeltek. Édesanyám szülei tősgyökeres soproniak voltak. Nagypapám, Steeg Mihály, nagymamám Artner Zsófia. 1946-ban édesanyám rokonságának egy részét kitelepítették, a nagyszüleim szerencsés módon Sopronban maradhattak. A nagymamám csendes, halk szavú, törékeny asszony volt, a gumigyárban, majd később a nagyapámmal együtt a selyemgyárban dolgozott. Szőlőjükben, jó soproni szokás szerint a bab is megtermett, amiből a nagymamám sokszor főzött hagyományos poncichter ételeket, stercet, babgombócot, melyeknek elkészítését tőle tanultam meg. Felmenőimtől hitet, szeretetet kaptam, a családi minták tartást adnak az életemnek.

Családi háttér

1964-ben született Sopronban. Édesapja fogtechnikus, édesanyja pedig az egykori várkerületi divatszalon részlegvezetője volt. Eszter lánya kereskedelmi végzettséget szerzett, Levente fia pedig logisztikus.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.