Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tehetség és szorgalom
– Hiszem és remélem, hogy sok-sok helyi fiatalnak mutatok példát – nyilatkozta lapunknak Végh Tibor. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Végh Tibor

Tehetség és szorgalom

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Végh Tibor 1968-ban, 12 évesen kezdte a Videotonban a labdarúgást. 18 éves korában az Újpesti Dózsa ellen mutatkozott be az élvonalban. Két évvel később tagja volt a Videoton bajnoki ezüstérmet szerző csapatának, majd 1982-ben MNK döntőt játszott a csapattal. Tizenöt idényben volt a piros–kék gárda oszlopa, ő játszotta a klub történetében a legtöbb első osztályú mérkőzést, több mint négyszázat. A Real Madrid ellen 1985-ben UEFA-kupa döntőt játszó Videotonnak ő volt a csapatkapitánya. 1987-ben a Hollandia elleni Eb-selejtezőn tagja volt a magyar válogatottnak. Hazai aktív pályafutásának befejezését követően több osztrák csapatnál is dolgozott játékos–edzőként.

– A felmenőim, a nagyszüleim és a szüleim tősgyökeres székesfehérváriak voltak – kezdte Végh Tibor. – Ma már nagyon sajnálom, hogy keveset beszélgettem velük a múltról, talán ők is szívesen meséltek volna a gyermekkorukról, hogyan alakult a Végh és a Varga család élete a múlt évszázadban. Sajnos a nagyszüleimet én már nem ismertem, Végh Ferenc nagyapámról is mindössze annyit tudok, hogy MÁV-alkalmazott volt, és viszonylag fiatalon, egy munkahelyi balesetben vesztette életét. Két vagon közé szorult, amikor azokat össze akarta kapcsolni.


– Özvegyen maradt nagyanyám nagyon nehéz körülmények között, sok nélkülözés árán nevelte fel az édesapámékat, akik öten voltak testvérek, mindnyájan fiúk, és mindnyájan szakmát tanultak – folytatta Végh Tibor. – Édesapám kőművesnek tanult, amiben nyilván az is szerepet játszott, hogy a háború után az építőiparban nagy szükség volt a szakemberekre, különösen Székesfehérváron, ahol a háború igen nagy pusztításokat okozott, így az épületek, lakóházak közel fele vagy teljesen megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott. Édesapám a maga kétkezi munkájával vette ki a részét a város megújulásából, majd később a Székesfehérvári Tatarozó Vállalatnál volt középvezető, ahol nyaranta diákként, kiegészítendő a zsebpénzemet, én is dolgoztam.

– Édesanyám, Varga Irén akkori szóhasználattal élve háztartásbeli volt. Bátyámmal együtt nagy gonddal nevelt bennünket, igazi jó feleség és édesanya volt – emlékezett vissza gyermekkorára Végh Tibor pro licences labdarúgóedző, aki jelenleg az SC Sopron utánpótláscsapatainál egyéni képzések keretében kamatoztatja tudását és tapasztalatát.

– Harminc éve vallom magam soproninak, ez a város lett az otthonom. Hiszem és remélem, hogy sok-sok helyi fiatalnak mutatok példát, hogy ha a tehetséghez kitartó szorgalom is párosul, akkor nekik is van esélyük eljutni a madridi stadion zöld gyepére.

Családi háttér 1956-ban született Székesfehérváron. Édesapja építőipari szakember volt, édesanyja pedig a háztartást vezette. Felesége, Végh-Szoják Mónika a Handler Nándor Szakképző Iskolában angol nyelvtanár. Tibor fia atlétaként szintén kiváló sportoló volt, ennek révén került ki az USA-ba, családjával Észak-Karolina állam fővárosában, Raleigh-ban él. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.