Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tradíció volt a vegytisztítás

Soproni Családtörténetek – Gecseg Gyula

Tradíció volt a vegytisztítás

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Gecseg Gyula a Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett, majd ezt követően fényképésznek, fotóriporternek készült, a családi házuk padlásszobájában be is rendezett egy fotólabort. Végül hallgatott az atyai szóra, mondván, vegytisztításra mindig szükség van. Édesapja halála után az édesanyjával, a közkedvelt Tini nénivel folytatta a vállalkozást, majd 1982-ben elsősorban egészségügyi megfontolásból befejezték a vegytisztítást. Ezt követően feleségével előbb illatszerboltot üzemeltettek, majd fehérneműt és divat kiegészítő cikkeket árusítottak.

– Felmenőim több generáción keresztül kelmefestéssel, majd később vegytisztítással foglalkoztak – kezdte Gecseg Gyula. – A Komáromból származó Gecseg Gyula dédapám 1869-ben szerzett mesterlevelet Győrben, ott volt az üzlete is a Festő utcában. A kékfestők virágkora ebben az utcában egészen 1908-ig tartott, ekkor elterelték a Rábcát, így a kelmefestők víz nélkül maradtak. A család ekkor Sopronba költözött, dédapám az Újteleki utca 14-ben folytatta tovább a mesterséget, a nagyapám pedig a Várkerület 19-ben, a Siess-házban nyitott üzletet. Nagyapának hű társa és segítője volt a nagyanyám, Vas Leontin, aki édesanyja révén németajkú volt. Nagyszüleim az 1920-as években vásárolták meg a Várkerület 21. szám alatti házat, ahol ezt követően hatvan évig működött a vegytisztító és kelmefestő bolt. Nagymama itt készítette azokat a pliszírozott (ráncos, redős – szerk.) szoknyákat is, melyek hozzátartoztak a Zrínyi Ilona Honvédtiszti Leánynevelő Intézet egyenruhájához.

– A nagyapa korai halála miatt Jenő édesapámnak már fiatalon be kellett állnia a munkaasztal mellé, előbb csak segédkezett az édesanyjának, majd hamarosan átvette az üzem vezetését – folytatta Gecseg Gyula. – A háború előestéjén házasodott össze az édesanyámmal, Sandy Klementínával, de boldogságuk nem tartott sokáig, mert édesapámat behívták katonának. Apu megjárta a Don-kanyart, ahol súlyos fagyási sérüléseket szenvedett, de egy barátja segítségével szerencsésen hazakerült, hogy aztán megérje a következő traumát, ugyanis idős édesanyja 1946-ban felkerült a kitelepítendők listájára, de végül „Leo mama” a szülővárosában maradhatott. Az államosítást viszonylag szerencsésen vészeltük át, hisz a házat és az üzemet ugyan államosították, majd népgazdasági érdekből hamarosan visszaadták a szüleimnek.

Bármennyire is romantikusnak tűnik a családi üzem, a szakmai hivatás generációról generációra való átörökítése, ez komoly áldozatokkal is járt. A vegyszerekkel való munka több családtagnak is súlyos egészségkárosodást okozott.

Családi háttér: Gecseg Gyula 1946-ban született Sopronban. Édesapja vegytisztító és kelmefestő mester volt. Édesanyja előbb a Schwarz posztóscégnél volt eladó, majd a háztartást vezette, emellett a saját boltjukban tevékenykedett. Felesége, Hollósy Katalin vendéglátóipari szakképesítést szerzett, majd a várkerületi Intertourist boltban dolgozott, később pedig a saját üzletüket vezette. András fiuk számítógép-grafikával foglalkozik, Attila pedig német–esztétika szakon diplomázott, jelenleg Ausztriában dolgozik.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.