Vezetni vagy megvezetni

| dr. Tschürtz Nándor

Első hallásra is világos e két szó döbbenetes különbsége.

Ugyanakkor egy gyógyulni vágyó vagy egészségét megőrizni akaró ember roppant nehezen tudja megkülönböztetni a két nagyon különböző egészségügyi hozzáállást. Megvezetés esetén ugyanis általában pont az a becsapós, hogy mindig és minden úgy történik, ahogy azt a gyógyulni vágyó akarja. Ez amolyan igénykiszolgáló „ellátás”. Persze egyesek ezt fűszerezik azzal is, hogy ilyen-olyan „csomagot” ajánlva pusztán javaslatot tesznek erre vagy arra… Na, de hogy a manóba tudja valaki (akinek nem ez a tanult szakmája) kiválasztani, hogy egyes érzései, panaszai hátterét milyen „csomaggal” kellene megfejteni? Sehonnan! Persze jó érzés, hogy választhat, de ezzel gyakran pont megvezetik, sőt kimondom: kihasználják, becsapják, átverik! Akkor is, ha ez kezdetben (akár nagyon sokáig) jólesik.

Ha vezetik, akkor nem fog ugyan mindig csupa kellemeset, szépet hallani, de a szakszerű irányítással, támogatással az akadályokat leküzdve célhoz ér.

„Salus aegroti suprema lex esto.” Azaz: „A beteg üdve a legfőbb törvény!”. Legyen ez, mint rég, mindannyiunknak törvény!

Dr. Tschürtz Nándor

Teljes verzió