Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Villámkisülések kutatója
Dr. Sátori Gabriella Fotó: Pluzsik Tamás

A Schumann-rezonancia méréséért kapott elismerést

Villámkisülések kutatója

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel díjazott dr. Sátori Gabriella már felső tagozatos iskolásként tudta, hogy geofizikus lesz.


Dr. Sátori Gabriella, a MTA Csillagászati és Földtudományi Ku­­ta­tó­központjának nyugalmazott tudományos főtanácsadója kutatómunkája elismeréseként nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Balog Zoltán minisztertől.

– Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de én már kora gyermekkoromtól kezdve geofizikusnak készültem – emlékezett vissza pályaválasztására a szombathelyi születésű, de közel fél évszázada Sopronban élő dr. Sá­­tori Gabriella. – Gimnazista volt a bátyám, ő hozta haza a Pályaválasztási tanácsadót. Abban olvastam, hogy a „geofizika a Földdel mint égitesttel a ma­­­­tematika és a fizika módszereivel foglalkozó tudományág”; és ez a mondat megragadta a fi­­gyelmemet. Mivel felső tagozatosként már szerettem a matematikát és a fi­­zikát, így elhatároztam: geofizikus leszek.

Dr. Sátori Gabriella 1971-ben diplomázott az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, de még ezt megelőzően, egyetemistaként tanulmányúton volt a sop­­­­roni Geodézia és Geofizikai Kutató Intézet Nagycenki Obszervatóriumában. – Ezzel is úgy voltam, mint azzal a bizonyos pályaválasztási tanácsadó füzetecskével: elhatároztam, hogy a végzés után én itt szeretnék dolgozni. Friss diplomával a ke­­zemben bekopogtam Tárczy-Hornoch Antal professzor úrhoz, a kutatóintézet akkori igazgatójához, aki fel is vett – így lettem ionoszférakutató és egyúttal soproni polgár is.

Dr. Sátori Gabriella kutatói pályafutását dr. Bencze Pál pro­­fesszor aeronómiai osztályán kezdte, ahol a galaktikus kozmikus sugárzás és a mágneses vihar alsó-ionoszférára gyakorolt hatásával foglalkozott. Ebben a témakörben írta kandidátusi disszertációját is, majd figyelme és kutatási tevékenysége az űridőjárással, illetve a globális felmelegedéssel össze­­függésben a villámkisülések irányába fordult. A villámkisülések széles sávú természetes rádióadóknak is tekinthetőek. A Föld kerületével összehasonlítható méretű hullámaik képesek létrehozni egy földi méretű rezonanciajelenséget, ez az úgynevezett Schumann-rezonancia. Ennek folyamatos mérését a Nagycenk melletti Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban dr. Sátori Gabriella kezdeményezte, amely alapjául szolgált számos új eredménynek is, ahogy ezt a Pesti Vigadóban, a kitüntetés átadásakor is méltatták. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.