Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
150 éve a sínen
Fotó: Filep István

A vállalat sorsa másfél éve összeforrt a városéval

150 éve a sínen

| Etzl Edgár | Városi hírek

Újabb emlékmozdony járja a síneket: ünnepélyes keretek között mutatták be a GYSEV Zrt. alapításának 150. évfordulója alkalmából felmatricázott Taurust a soproni vasútállomáson.

A vasúttársaságnál 2009 óta hagyomány a mozdonyok matricázása. Elsőként ­Haydn, majd Széchenyi István és Liszt Ferenc, aztán Erzsébet királyné, 2012-ben a GYSEV alapításának 140. évfordulója, később Wagner, a páneurópai piknik, 2021-ben pedig a soproni népszavazás 100. évfordulójának tiszteletére avattak emlékmozdonyt. A mostani matricán egy 520-as gőzmozdony – amely a vállalat legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya volt – kerekei láthatók.


– A soproni központú vasúttársaság százötven éves történetének legfényesebb időszaka 2010-ben kezdődött – emelte ki a jubileumi ünnepen mondott beszédében dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára. Összefoglalójában kitért arra, hogy az elmúlt évtizedben több mint 200 kilométernyi, folyamatosan karbantartott pályahálózattal bővült a GYSEV működési területe, valamint 20 Stadler FLIRT motorvonattal és 11 Siemens Vectron mozdonnyal gyarapodott a cég járműparkja.


Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: a város életében mindig is kiemelt szerepet töltött be a kötött pályás közlekedés, ma is fontos szövetségesként tekintenek a GYSEV Zrt.-re.


Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök–vezérigazgatója kitért arra, hogy milyen sokféleképpen ünnepli a vállalat jubileumi évfordulóját. Elmondta: a most bemutatott emlékmozdony mellett jubileumi logókkal díszítették fel a vasúttársaság járműveit, és elindították a GYSEV150 sütijegyprogramot. Júniusban postabélyeget avatnak Magyarországon és Ausztriában, hamarosan pedig egy, a GYSEV krónikáját feldolgozó könyvet is kiadnak.

Az emlékmozdony avatásán részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. 

Kapcsolódó cikkek