Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
150 éve odaadással
A Balfi úti Idősek Otthonának napjainkban 160 lakója van – az emlékévben az ő képeiket is árverésre bocsájtják. Fotó: Filep István

A szociális intézményt egykor még a király is megtekintette

150 éve odaadással

| Etzl Edgár | Városi hírek

Március 2-án ünnepelte alapításának 150. évfordulóját a Balfi úti Idősek Otthona. A jubileum alkalmából egész éves programsorozattal készül a Soproni Szociális Intézmény.

Az évforduló napján, múlt csütörtökön az otthon közösségi termében kezdődött az ünneplés, itt az ápoltak alkotásait is kiállították. Az érdeklődők az idősek festményei mellett a falon kidolgozott színezőket láthattak. Utóbbiak mintája szervesen kötődik az épület történetéhez, hiszen az idősotthon felső szintjén található egy kápolna, amelynek mennyezetét Storno-freskók díszítik.

– 150 év rendkívül hosszú idő egy ország vagy egy város történelmében is, ezért örvendetes, ha ilyen sokáig marad fenn egy intézmény – mondta dr. Farkas Ciprián. A polgármester felidézte az intézmény történetét, amely Flandorffer Ignác jótékonysági gyűjtésével kezdődött. Az akkor Szegényápoldának hívott alapítvány 1873-ban kezdte meg működését, és 70 rászorulónak nyújtott menedéket. Az intézetet 1884-ben maga I. Ferenc József király is meglátogatta, ennek emlékét ma is őrzi egy tábla. A polgármester méltatta az ápolók áldozatos munkáját, beszédéből kiderült, hogy napjainkban 160 lakója van az intézménynek, akiknek ellátását 5 részlegen 90 gondozó végzi a nap 24 órájában.

Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény megbízott igazgatója elmondta, a jubileumi évre több rendezvénnyel is készülnek: a lakók képeit jótékonysági akció keretében eladják, a színezők sablonjait eljuttatják a város lakosságához, akik visszaküldhetik a kidolgozott alkotásaikat az intézménynek.

A kiállításmegnyitót Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóadattárosának Retro Sopron bemutatója színesítette. A vetített képes előadás témája ezúttal a soproni rászorulók segítésének története volt. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek