Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
1956 mai tanulságai
– 1956 egyik fájó tanulsága az, hogy a magyar érdekek megvédésében kizárólag magunkra számíthatunk – mondta dr. Farkas Ciprián.

Békében és biztonságban építeni a jövőnket

1956 mai tanulságai

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Olyan várost szeretnénk együtt, közösen építeni, amely büszke múltjára, kultúrájára, hagyományaira, s amely békében és biztonságban tervezheti a jövőt – mondta az ’56-os forradalom ünnepségén dr. Farkas Ciprián polgármester.

Október 23

A soproniak a hagyományoknak megfelelően a Széchenyi téren, az ’56-os emlékműnél idézték fel a forradalom és szabadságharc országos és helyi eseményeit, annak következményeit és máig ható tanulságait.

’56 ott van a szívünkben

A Himnusz elhangzása után dr. Farkas Ciprián lépett a mikrofonhoz. A polgármester bevezető mondataiban kijelentette, hogy 1956. október 23. mindig ott lesz a szívünkben, a gondolatainkban, majd a haza tiszteletére, szeretetére hívta fel a figyelmet. Szólt a megmaradásunkért folytatott ezer esztendős küzdelemről, kiemelve, hogy nem tűrtük a szovjet elnyomást és a kommunisták megaláztatásait sem. Ezt követően kitért a forradalom budapesti és soproni eseményeire. Városunkban az ellenállás a túlerő miatt reménytelen volt, ezért Sopronban vér és erőszak nélkül zajlottak le a forradalom és szabadságharc napjai.

Érdekeink, értékeink védelmében

– 1956 egyik fájó tanulsága az, hogy a magyar érdekek megvédésében kizárólag magunkra számíthatunk. Magyarország érdekeit sem Washingtonban, sem Moszkvában, sem Berlinben, sem pedig Brüsszelben nem fogják megvédeni helyettünk – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. Felidézte a világháborúk számunkra tragikus következményeit, majd utalva a napjainkban dúló háborúkra kijelentette, hogy a béke pártján állunk. A mi nemzedékünk feladata, hogy megőrizzük a szuverenitásunkat, hazánk és városunk békéjét, biztonságát. Ezen értékek megőrzése nélkül a megszokott életünk és a város fejlődése is veszélybe kerülne. – Olyan várost szeretnék együtt, közösen tovább építeni, amely büszke múltjára, kultúrájára, hagyományaira, s amely békében és biztonságban tervezheti a jövőt. Azért dolgozunk, hogy ez a város továbbra is a mi otthonunk maradjon – zárta ünnepi beszédét a polgármester.

A tisztelet virágai

Ezt követően a Soproni Petőfi Színház művészei mutatták be emlékező műsorukat, amelyet Kiss József, a teátrum igazgatója állított össze. A zenés, irodalmi produkció után elsőként dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester helyezte el az emlékművön a tisztelet koszorúit. Őket több intézmény és civil szervezet képviselői követték. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

Séta és megemlékezés: A városi ünnepség után kezdődött a Rotary Club Sopron hagyományos, jótékonysági sétája, amelyet idén dr. Tárkányi Sándor vezetett. A sétán részt vett dr. Simon István alpolgármester is. A Soproni Egyetem október 23-i megemlékezését hétfőn délután az egyetemi ’56-os emlékműnél tartotta. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek