Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
2023: Petőfi-emlékév
Az Aranykapu tagóvoda Huncutka csoportosai már múlt héten készültek a nemzeti ünnepre: zászlókat, csákókat is készítettek. Fotó: Filep István

A város büszke a szabadságharc költőjének soproni kötődésére

2023: Petőfi-emlékév

| Köves Andrea | Városi hírek

Az Országgyűlés a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója előtti tisztelgésként. Sopron is csatlakozott a kezdeményezéshez, a városban több emlék is fűződik a márciusi forradalom vezéralakjához.

A Sopron anno honlap szerkesztője, Kótai Mónika egyik írásában gyűjtötte össze Petőfi Sándor és Sopron közös kapcsolódási pontjait Gantner Antal amatőr helytörténész tanulmánya alapján. Mindebből kiderül: a költő 1839 szeptemberében került katonaként Sopronba, a Gollner-féle 48. számú gyalogezredbe. Ahogy Gantner Antal írta: az egykori Postaház előtt számtalanszor állt őrt „a zöldhajtókás, sárgapitykés közlegény”. A ház a mai Széchenyi és Petőfi tér sarkán állt egykoron, a mai Ujhelyi-ház helyén. Sokak számára ismerős a történet, hogy amikor 1840 telén játszott nyilvános, nagyobb hangversenyen Sopronban Liszt Ferenc, a költő kiszökött a laktanyából, hogy Orlay Samu polgári ruhájában meghallgathassa a koncertet. Az eset később kitudódott, és a büntetése sem maradhatott el. Tavaszig tartott Petőfi katonáskodása és soproni élete.


Ahogy Kótai Mónika fogalmaz: a város mindig büszke volt a szabadságharc költőjének soproni kötődésére. 1907-ben avattak tiszteletére emléktáblát a polgári fiúiskola homlokzatán, amelyet 1906-ban a Halászkaszárnya helyén építettek, ahol Petőfi szolgálatot teljesített. 1923-ban, a költő születésének centenáriumi évében a II. Rákóczi Ferenc utcában, a Scholz-házon avattak emléktáblát, az Ujhelyi-ház falára is került márványtábla a múlt században. A költő nevét viselő téren 1974-ben állították fel a szobrát, amelyet a tér felújítása után helyeztek a színház elé.


– A Petőfi-emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása volt, melyhez a Pro Kultúra az elsők között csatlakozott – tudtuk meg Fekete Gergely közművelődési munkatárstól. Az emlékév nyitányként állították fel tavaly szeptemberben a Széchenyi téren „Petőfi őrbódéját” annak emlékére, hogy az ifjú költő bakaként a bódé jelenlegi helyétől nem messze, az egykori Postaház tövében strázsált. 2022. szeptember 25-én tartották meg a belvárosban a nagyszabású KultPetőfi rendezvényt, ahol 48 helyszínen egyszerre zajlottak különféle kulturális programok. Az idei Huszáros! családi napon a Soproni Petőfi Színház színészei lépnek fel Petőfi Sándor újra hangszerelt, megzenésített verseivel. A Pro Kultúra további tervei között szerepel egy zenei tehetségkutató szervezése Petőfi bandázó címmel, ahol középiskolás diákzenekarok megzenésített Petőfi-verseit várják. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek