Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
34 éve vállalkozó
Horváth Lajos: a sikeres vállalkozásnak csupán egyik alapja a magas szintű szakmai tudás, nélkülözhetetlen az elkötelezettség is Fotók: Griechisch Tamás

Országos kamarai elismerés Horváth Lajosnak

34 éve vállalkozó

| Köves Andrea | Városi hírek

Országos kamarai díjban részesült Horváth Lajos Sopron gazdasági életében végzett eredményes munkájáért és a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara kézműves tagozati elnökeként folytatott példaértékű tevékenységéért.

Horváth Lajos azon kevesek közé tartozik, aki már a rendszerváltás előtt, 1985-ben saját vállalkozásba fogott, megalapította Elektron GM nevű cégét, amely villanyszereléssel, érintés-, tűz- és villámvédelmi felülvizsgálattal foglalkozott. A kamarai tevékenysége is több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Mint mondja: a kamara olyan fontos gazdasági képviseletet jelent, amelyben örömmel veszi ki a részét mind a mai napig, ráadásul egy remek közösség alakult ki az égisze alatt. Annak idején az ifjúsági tagozat részeseként kezdte a tevékenységét, majd a többszöri átalakulás után közel húsz éve vezeti a helyi kézműves részleget.

Frissen végzett villanyszerelőként a sörgyárban lett tanuló, majd több cégnél is tapasztalatot szerzett. A vállalkozást először csak másodállásban kezdte, majd a rendszerváltás okozott egy kényszerhelyzetet: sorra szűntek meg az állami építőipari cégek, így 1989-ben hozott egy bátor döntést: cégét kft.-vé alakította, és minden erejét és tőkéjét a vállalkozásba fektette. Az idő őt igazolta: bár voltak nehezebb pillanatok az elmúlt két évtized során, a gazdasági válságot ők is megérezték, ám jelenleg egy jól működő, számos megbízatással rendelkező vállalkozást irányíthat. – Hálás vagyok, hogy egy összetartó csapattal dolgozom, ahol mindenki számíthat mindenkire, ahol családias a légkör – meséli Horváth Lajos. – A továbbképzések nagyon fontosak a mi szakmánkban, mivel folyamatosan változik a kivitelezés, annak a feltételei és a szigorodó jogszabályok, így naprakésznek kell lennünk.

A sikeres vállalkozásnak csupán egyik alapja a magas szintű szakmai tudás, nélkülözhetetlen az elkötelezettség is. Így Horváth Lajos már reggel hat után az irodában tevékenykedik sokszor a késő estébe nyúlóan. Mindemellett szakít időt a kamarai munkára is, és ragaszkodik a közös családi programokhoz. Két felnőtt lánya is vállalkozó, ők utazásszervezéssel foglalkoznak. A hétvégék pedig a szeretett Hidegség–Fertőhomok közötti kéthektáros szőlőjében, gyümölcsösében telnek.

– Nekem nincs szükségem konditeremre: a szőlőt a feleségemmel magunk műveljük, bőven van ott mit tenni, no meg az embernek a saját bora a legízletesebb – mondja mosolyogva. A finom nedűt pedig kamarai barátaival kortyolja legszívesebben.

Kapcsolódó cikkek