Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
40. születésnap
A Hotel Sopron napjainkban Fotó: Filep István

Hotel Sopron: A vendégek között hírességek is megfordultak

40. születésnap

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli május 28-án a Hotel Sopron. Kerek születésnapja alkalmából az intézmény múltját és jelenét mutatjuk be.

1983. május 28-án nyitotta meg kapuit a Hotel Sopron, mely a mai napig a GYSEV Zrt. szárnyai alatt működik. A vasúttársasághoz mindig is sok vendég érkezett, elszállásolásukat pedig meg kellett oldani – így született meg a gondolat: legyen egy saját szállodájuk, melyben látogatóikon túl a várost felkereső turistákat is fogadni tudják. – 1982-ben jött egy osztrák banki hitellehetőség, mely segített az elképzelés megvalósításában – kezdte Szarjas Tímea, a Hotel Sopron szállodaigazgatója. – Az ötletnek piaci létjogosultsága is volt, hiszen akkoriban rengeteg külföldi, jellemzően osztrák állampolgár jött Sopronba.

A Hotel Sopron 1982-ben, az építésekor.  Fotó: Soproni Múzeum – Finta Béla

A jelenleg száz szobával rendelkező szállodát a ­szallas.hu és a booking.com internetes oldalakon elérhető értékelések alapján a „nagyon jó” szállásadó helyek közé sorolják: különösen a személyzetet, az elhelyezkedést és a tisztaságot méltatják. – A személyzet magja hosszú évek óta dolgozik nálunk, főleg idősebb kollégák – folytatta a szállodaigazgató. – Elkötelezett vendéglátósok, szívesen beszélgetnek a hozzánk látogatókkal, figyelmesek, ettől pedig családias lesz a hangulat.

A hotel vendégei között hírességek is megfordultak: járt itt egy bécsi koncertje után a néhai Michael Jackson lánytestvére, La Toya Jackson, számos politikus, de Zoltán Erika vagy Szolnoki Tibor is. A VOLT Fesztiválok idején több énekes és együttes is náluk szállt meg. A neves vendégek mellett éppolyan kedves számukra például az az idős házaspár, aki immár 11. éve náluk ünnepli a házassági évfordulóját. A legforgalmasabb évük a 2019-es volt, ekkor 32.471 szállóvendéget fogadtak. A szálloda többek között születésnapi ajánlatokkal, fotópályázattal, új logóval készült a 40. évére, és különös figyelmet fordít a vele egyidősekre, az 1983-ban születettekre.


Az elmúlt bő egy évtizedben a Hotel Sopronban sok terület megszépült: például számos szobájukat, a konferenciatermüket, valamint kinti medencéjüket felújították, sky wellness-részleget alakítottak ki városi panorámával. A terasz lefedésével egy új éttermet hoztak létre. – Tervezzük, hogy napelemekkel felszerelt parkolót alakítunk ki, felújítjuk a konyhánkat, és kicseréljük a földszinten lévő üvegfelületet. Ezeknek az intézkedéseknek a célja az energiamegtakarítás – zárta Szarjas Tímea. – Vallom, hogy soha nem szégyen tanulni, fejlődni és fejleszteni, hiszen a magas minőség mellett ezek a piacon maradás alapfeltételei. És fontos az is, hogy ezt a dolgozóinknak kommunikáljuk, hogy értsék a működésünk folyamatait, céljait.

Kapcsolódó cikkek