Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A balfi rozékirály
Hauer Erik díjnyertes rozéborával – a borász szerint 80 százalékban a szőlőn múlik, hogy milyen lesz a nedű Fotó: Németh Péter

Minden bornak egyénisége van, ahogy a borászoknak is

A balfi rozékirály

| Huszár Judit | Városi hírek

A tiszta illatú és tiszta ízű, hűtve fogyasztható boroké a jövő – vallja Hauer Erik. A balfi borász megismételte tavalyi sikerét: újra az övé lett a fesztivál rozébora a győri bornapokon.

1997-ben kezdte a gazdálkodást 1,5 hektáron Hauer Erik. Ma 17 hektárnyi területet művel, Balftól Hidegségig, a Fertő-parton vannak szőlői.

– Családunk mindig is szőlővel és borral foglalkozott, ahogy nagyapám és apám is. Gyerekként együtt készítettem velük a szőlőoltványokat, jártunk ki a szőlőkbe – mesélte a balfi borász. – Fémipari pályán indultam, amit talán anyai nagyapámnak köszönhetek, akinek a mai napig hálás vagyok türelméért és tanításáért. És természetesen ő is szőlőt művelő ember volt. Aztán szép lassan, mint akit a „mozdony füstje megcsapott”, én is elkezdtem saját borokat készíteni. Szóval megörököltem és meg is szerettem a szakmát. Ez utóbbi mindenképp szükséges, hiszen a szőlő folyamatos gondoskodást igényel, tulajdonosa tán nincs is, csak rabszolgája. Szerintem egyébként a pincének is, minden napomat ott kezdem és ott is fejezem be.

Első rozéja 1999-ben került a hordókba, 2003-ban pedig már országos nagyaranyérmet nyert. Most hat fajta szőlőt termel, azokból pedig tíz fajta bort készít. De hogy mi a jó bor titka?

– 80 százalékban a szőlőn múlik, hogy milyen lesz a bor, a többit mi tesszük hozzá vagy esetleg rontjuk el – folytatta Hauer Erik. – A borászat egyre inkább technikai sport, de ha gyengébb valakinek a technológiai háttere, akkor azt ellensúlyozni lehet sok odafigyeléssel, és ami a legfontosabb: a tisztasággal. Minden bornak egyénisége van, sok mindent elmesél a készítőjéről is. Ha egyenes, tiszta vonalai vannak ízében, illatában, akkor az biztos, hogy szigorú odafigyeléssel készült. Minden kis tévedés ugyanis érződik a boron.

Hauer Erik évente átlagosan ezer hektoliter bort készít, ennek fele a rozé. A borainak legnagyobb részét éttermeknek adja el, tucatnyi soproni vendéglátóhelyen ihatunk a nedűiből. 

Győri bornapok: 12. alkalommal tartották meg a bor, borlovag és gasztronómiai fesztivált Győr belvárosában, ahol több mint hatvan borász kínálta nedűit. Itt minden évben megválasztják a fesztivál fehér-, rozé- és vörösborát. A szakmai zsűri értékelése szerint 2018 után idén is Hauer Erik kékfrankos rozéja nyerte a fesztivál rozébora címet. A borászt a győri szereplésre barátja, Böcskei Richárd biztatta és szervezte a kóstoltatás, valamint a kiállítás részleteit.

Kapcsolódó cikkek