Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A családok biztonsága
Felvételünkön Kovács Nóra kilenc hónapos kislányával, Lilivel. FOTÓ: FILEP ISTVÁN

Városunkban évek óta ingyenes a bölcsődei ellátás

A családok biztonsága

| P. Horváth László | Városi hírek

Hosszú távon is kiszámítható rend szerint támogatja a kormány a családokat. A gyermekvállalás előtt állók is biztosan tervezhetnek: nyártól például a bruttó bér 100 százalékára emelkedik a csecsemőgondozási díj.

Ahogy megérkeztek a tavasz  első napsugarai, úgy teltek meg ismét gyermekzsivajjal a játszóterek, parkok. – A családoknak járó támogatások mindegyik elemével egyetértek – mondta Kovács Nóra, miközben a Deák téren a kilenc hónapos kislányát, Lilit tolta a babakocsiban. – Sokak számára jelent anyagi könynyebbséget például az adókedvezmény vagy éppen az, hogy Sopronban ingyenes a bölcsődei ellátás. Bizonyára sokan szeretnének majd viszszamenni dolgozni, és számukra fontos, hogy napközben is képzett szakemberek felügyelete mellett legyenek a gyermekeik. 

Ez utóbbival kapcsolatban Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy a három vagy több gyereket nevelő szülők mentesülnek a bölcsődei térítési díj megfizetése alól. Igaz, városunkban ez az ellátási forma minden család számára évek óta térítésmentes. A bölcsődei férőhelyek száma pedig tovább emelkedik. Mint arról lapunkban beszámoltunk (Új épületekkel bővül az Orsolya-iskola, Soproni Téma, 2021. február 24.), dr. Veres András megyéspüspök kijelentette: a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium bővítése ezután sem áll meg. Mivel nagy igény mutatkozik a bölcsődei ellátás iránt, az egyházmegye döntése alapján a Halász utcai volt árvaházban épül meg a katolikus bölcsőde (ennek részleteiről lapunk 4. oldalán is olvashat: Fejlődik az Orsolya-iskola). Az év elejétől elérhető egy újabb családtámogatási forma is: a többgenerációs otthonteremtés segítése. A program keretében a tetőtér-beépítést kívánják ösztönözni. Gyakran megesik, hogy a családi ház tetőterét beépítené a fiatal pár, hogy ott nevelje gyermekeit. Erre a célra is igényelhető vissza nem térítendő támogatás. Ez egy gyermeknél 600 ezer forintot, kettőnél 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot jelent. 

Érdemes felidézni még azt is, hogy 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege. 

Kapcsolódó cikkek