Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A demencia a család betegsége
– Hazánkban 250 ezer ember küzd demenciával – mondta Nagy-Vargha Zsófia. Fotó: Filep István

A demencia a család betegsége

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Az elmúlt héten tartották a DIÓ – Demencia Információs Órák zárórendezvényét a volt megyeháza dísztermében.

A 12 alkalmas, ingyenes Demencia Információs Órák képzést tavaly szeptemberben indították el Sopronban a demenciával élők hozzátartozóinak Németh Zoltán főszervező vezetésével. A Katolikus Szeretetszolgálat és partnereinek célja az volt, hogy professzionális gyakorlati segítséget nyújtsanak azoknak, akik otthonukban demenciával élő családtagot ápolnak.

– Hazánkban 250 ezer ember küzd demenciával, hozzátartozóikkal együtt pedig meghaladja az 1 millió főt az érintettek száma – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. – Fontos, hogy kiemelten figyeljünk a nagyszülőkre, hiszen stabil oszlopai ők a családoknak.

– Aki demens, az egy főnek számít, ám betegsége egy egész családot érint, ezért szükséges, hogy ők segítséget kapjanak. Megfelelő támogatással akár éveket nyerhetünk – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a múlt pénteki rendezvényen. – A DIÓ hiánypótló kezdeményezés, támogatni szeretnénk a folytatását.

– A betegséget senki nem választja, de azt igen, hogy miként reagál rá. Fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő tudásnak és attitűdnek – hangsúlyozta dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója.

A képzésen többek között az otthoni ápolásról, az elsősegélynyújtásról, az intézményi elhelyezésről is kaphattak információt a résztvevők. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek