Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A függőségek ellen
A dohányzás- és drogellenes világnap alkalmából várták előadásokra a diákokat Fotó: Leczovics Zsolt

500 fiatal vett részt a rendhagyó foglalkozáson

A függőségek ellen

| Madarász Réka | Városi hírek

Az egészséges városok program keretében június 1-jén délelőtt 7–8. osztályos és középiskolás diákoknak drogprevenciós rendhagyó órát tartottak. A Liszt-központban megrendezett interaktív előadáson tizenegy iskola több mint 500 tanulója vett részt.

Sopron önkormányzata 2001 óta tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének, melynek céljai közé tartozik az egészségtudatos magatartás kialakítása és a környezetért felelős életvitel elősegítése. A pénteki rendhagyó órát a dohányzásellenes (május 31.) és a drogellenes (június 26.) világnap alkalmából szervezték, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a függőségek veszélyeire. A rendezvény összefogással, a Soproni Szociális Intézmény Egészségügyi Alapellátási Intézet, a Soproni Rendőrkapitányság és az ÁNTSZ munkatársainak közreműködésével jöhetett létre.


Palotai Rita, az Egészségügyi Alapellátási Intézet igazgatója, az egészséges városok program koordinátora elmondta: ez az év azért is fontos, mert az Egészségügyi Világszervezet éppen 30 éve indította útjára az Egészséges Városok Szövetségét és a drogellenes világnapot is. A rendezvényt dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg, aki utalva arra, hogy tanult szakmája gyermekorvos, néhány igazán fontos dologra hívta fel a fiatalok figyelmét.
– A cigaretta erős függőséget okoz, emellett ma már nem is sikk a dohányzás. Az alkohollal is vigyázni kell! Ami viszont a legveszélyesebb: a drog. Elbutít, tönkreteszi az idegrendszert és a lelket, magát az embert és az egész környezetét – mondta dr. Simon István. – Felelősek vagytok magatokért és a társaitokért. Ti vagytok a jövő, így fontosak vagytok a városnak és egész Magyarországnak.


A műsort Illés István nyugalmazott rendőr alezredes –, akit Ayala művésznéven és humoristaként is ismerhetünk –, valamint a bűnmegelőzéssel és művészetpedagógiával foglalkozó Szertelen-Kék Alapítvány fiataljainak előadásában láthatták az érdeklődők. A rövid film és a zenés összeállítás felváltva idézett mélyebb, megrázó gondolatokat és hozott vidám perceket.

Kapcsolódó cikkek