Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyerekek szolgálatában
Vass Györgyné Erika húsz évig vezette a Deák téri iskola idegen nyelvi munkaközösségét, számtalan kirándulást, tábort szervezett Ausztriába a gyerekeknek. Fotó: Filep István

Hétköznapi hős: A fiatalok lelkéhez kell megtalálni az utat

A gyerekek szolgálatában

| Madarász Réka | Városi hírek

Vass Györgyné azon kevesek közé tartozik, akik első munkahelyükön dolgoztak egészen a nyugdíjba vonulásukig. 39 éves pedagógusi pályája során Erikának a német nyelv tanításán túl a gyermekek lelkének ápolása is a célja volt.

Nyugdíjazása apropóján Vass Györgyné átvette a Pedagógiai Szolgálati Emlékérmet. Bár fájó szívvel hagyta el szeretett iskoláját, a vírushelyzet némileg megkönnyítette a dolgát.

– A zárótanításom után behívott a Deák Téri Általános Iskola akkori igazgatója, és tanítói állást ajánlott, amit örömmel el is fogadtam – mesélte Erika. – Mindig jól éreztem magam az itteni közösségben: a tanáriban kellemes volt a hangulat, mindegyik igazgatóval együtt tudtam működni. ’94-ben végeztem el a német szakot, amit később még az erkölcstan tanításához szükséges továbbképzéssel egészítettem ki, így ezután ezt a két tantárgyat tanítottam.

Erika a németet tekintette fő tárgyának, szerette volna ennek a nemzetnek a nyelvét és kultúráját megismertetni a diákokkal. Húsz évig az iskola idegen nyelvi munkaközösségének vezetője volt. Évtizedeken keresztül Ausztriába szervezett kirándulásokat, nyelvi táborokat a gyerekeknek, melyeken anyanyelvi tanárok tartottak nekik órákat. A majdnem negyven év alatt rengeteg tehetséges tanítványa volt, akik sikeresen szerepeltek városi és megyei német nyelvi versenyeken, és az életben is megállták a helyüket.

– Soha nem pihentem, mindig volt saját osztályom is: kezdetben alsós, később felsős – folytatta. – Úgy gondolom, a gyerekeknek arra van a legnagyobb szükségük, hogy meghallgassák őket. Nincs recept arra, hogy hogyan kell velük bánni, mindegyikük lelkéhez egyénileg kell megtalálni az utat.

Ez Erikának többnyire sikerült is. Most viszont a családjának van a legnagyobb szüksége rá. 89 éves édesanyja segítségre szorul. Fia, aki egyébként operatőr, Szentendrén él szülei nagy bánatára, akik szívesen töltenének még több időt az unokájukkal, az imádnivaló, szőke, göndör fürtös kis Marcival.

Ajánló: Vass Györgyné Erikát Asbóth Imre, a Deák Téri Általános Iskola igazgatója ajánlotta Hétköznapi hős című rovatunkba, mert szeretné, ha „a szűk szakmai körön és a Deák Téri Általános Iskola szülői és tanulói közösségén kívül az egész város megismerhetné minőségi munkában és sikerekben gazdag pedagógusi életpályáját.”. Egyben szeretné követendő példaként állítani a jelenlegi és a jövőbeni pedagógusok elé.

Kapcsolódó cikkek