Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyermek ajándék
Horváth Gyöngyi, Földes Tamásné és Sulyok Andrea szervezik a Hova Tovább Alapítvány jótékonysági estjét Fotó: Griechisch Tamás

„Meg kell tanulnunk meglátni, megérezni értékeiket”

A gyermek ajándék

| Köves Andrea | Városi hírek

Hova tovább? Melyik gyerekes családban ne hangozna el ez a kérdés. Ám egészen másként cseng a soproni Hova Tovább Alapítvány által felkarolt családokban.

Önfeledt beszélgetésbe csöppenek, amikor találkozom a fogyatékkal élő fiatalokat és családjaikat felkaroló alapítvány elnökével és két érintett anyukával. Földes Tamásné a tizenhárom évvel ezelőtt alakított egyesület őrangyala, szívét, lelkét beleadja az alapítványi munkába. Horváth Gyöngyi az alapító szülők egyike. Niki lánya halmozottan sérült, ma már huszonnyolc éves, aki ugyanúgy vágyik a programokra, a bulikra, mint kortársai. Sulyok Andrea nem régiben csatlakozott az alapítványhoz, mint mondja: mérföldkő az életében, hogy az összetartó csapatra rátalált. Tizenkilenc éves autista fia, Barnabás fotói közül mutatja kedvencét: a képen Barni a tavalyi halloween parti félelmetes Drakulája.

– Alapítványunk elődje a fogyatékkal élő gyermekeket karolta fel, ám ahogy az évek múltak, a gyerekek kamaszkorba léptek, majd ifjú felnőttekké váltak, így egészen más élethelyzetbe kerültek ők és a szüleik is – mesélte Földes Tamásné. – Így alakult meg 2006-ban a Hova Tovább Alapítvány, amelynek a neve is tükrözi az érintetteket leginkább foglalkoztató kérdést. Nagy öröm, hogy egyre szélesebbek a fejlesztési lehetőségeink, egyre több család csatlakozik hozzánk, egyre több forrásra és támogatóra találunk. Önkénteseink száma is fokozatosan nő, így számos tartalmas programon tudunk részt venni. Büszkék vagyunk arra, hogy az integráció jegyében négy fiatalt munkába állíthattunk.

Az élményeket egymás után sorolják a hölgyek. A Bánfalvi Kórus emlékezetes adventi koncertjét, a Lions Club Sopron legutóbbi gálaműsorát. Tavasszal az Autó-Motor Veterán Club Sopron tagjai örömdélutánnal, a GYSEV Cargo a Balatonon családi nyaralással ajándékozta meg a közösséget. A soproni motorosok, az önkormányzat, magánszemélyek és szervezetek is rendszeres segítséget nyújtanak. Az alapítvány nemrégiben Lászlómajorban járt, a legfrissebb élmény pedig egy sárvári fürdőlátogatás, ahova önkéntes segítők is mentek a csapattal, így a szülők is megengedhették maguknak, hogy néhány percet egyedül ússzanak, kikapcsolódjanak. A hétköznapokban nem jut idejük önmagukra, hiszen egy fogyatékkal élő gyermeket nevelni „örök szolgálatot” jelent.

– A mi szemszögünkből fiataljaink nem sérültek – emelte ki az alapítvány elnöke. – Valamennyi szülő ajándékot kap gyermekével. A mi gyerekeink szépségét, jóságát, szeretetét, tehetségét a Jóisten speciálisan becsomagolta, s feladatul adta nekünk, hogy a szülőkkel közösen bontogassuk. Meg kell tanulnunk meglátni, megérezni értékeiket, és kitartó munkával azok kiteljesítését elősegíteni.

Jótékonysági est: A Hova Tovább Alapítvány jótékonysági estre hív mindenkit október 26-án, szombaton a Búgócsigába, ahol a Bendzsó Rock Band és a Haydm Street zenél. A bevételből a különböző fejlesztő foglalkozásokat és programokat finanszírozzák. Az esten ugyanúgy, mint a hagyományos, remek hangulatú februári jótékonysági báljukon, az alapítvány által felkarolt fiatalok és szüleik is részt vesznek.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.