Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A gyermekek védelméért!

| Köves Andrea | Városi hírek

Több mint száz soproni szakember osztotta meg egymással gondolatait a hagyományos éves gyermekvédelmi tanácskozáson a városházán.

A rendezvényen dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok köszöntötte a jelenlévőket és elmondta: az állam célja, hogy minél több egészséges gyermek szülessen, akik szerető környezetben nőnek fel, hiszen a gyerekek jelentik a jövőt.  

– Mint hazánkban minden településen, így Sopronban is működik egy összetett észlelő és jelzőrendszer a gyermekek, és a szociálisan rászorulók védelmében – hangsúlyozta Roth Gyuláné, a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézet igazgatója. – Ebben nagyon sokan vesznek részt: a védőnőktől, az orvosoktól kezdve, a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban, a rendőrségen, az ügyészségen, a bíróságon dolgozókon át a fejlesztőpedagógusokig, a gyermekpszichológusokig széles a paletta, a szálak pedig hozzánk futnak be. A szakemberek évről évre összegzik a tapasztalataikat, amelyeket megosztanak az érintettekkel a tanácskozáson. A tanulságok levonása után különböző javaslatok születnek, ezekből pedig egy intézkedési terv készül, amely tavasszal a közgyűlés elé kerül.

Az idei tanácskozás középpontjába kerültek a problémás, peremre szoruló gyerekek. A beszámoló szerint az óvodásoknál és az iskolásoknál a különböző fejlesztések jól működnek a pedagógusok hatékony szűrőmunkájának eredményeképpen. Javaslat született arról, hogy a védőnők és a családsegítők szakmai együttműködés keretében még szorosabban támogassák a korai fejlesztő munkáját, hogy minden érintett kapjon időben szakszerű segítséget. Napjaink egyik nagy problémája, hogy a ­gye­sen lévő anyukák közül sokan egyedül maradnak, mert a férjük távolabb kap munkát és ingázik, nagyszülői segítség sincs és baráti háttér sem. Ilyenkor nagyobb szerepet kap a védőnő. A megbeszélésen fókuszba került a válásból adódó sérülések kérdése is, kiderült, hogy egyre több óvodás érintett az ügyben. A javaslatok között szerepel a speciális nevelési igényű gyermekekkel kapcsolatos kérdéskör is. Pozitív tapasztalata a tanácskozásnak, hogy egyre erősebb a segítő civil mozgalom városunkban, amelynek nagy a szerepe a különböző adományok gyűjtésében, szétosztásában.

Kapcsolódó cikkek