Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyilkos bika és társai
A fórumon soproni pedagógusok, iskolaigazgatók, egészségügyi szakemberek hallgatták meg az előadásokat. Fotó: Filep István

Kábítószer-egyeztető fórumot tartottak a városházán

A gyilkos bika és társai

| Huszár Judit | Városi hírek

Tavaly 11 fiatal halt meg csak a bika nevű szintetikus drogtól Magyarországon. Az illegális szerekhez ma már bárki könnyedén hozzájuthat – a szakemberek egyöntetűen a megelőzésre hívják fel a figyelmet.

Kábítószer-egyeztető fórumot tartottak múlt szerdán a városházán. A már hagyományos rendezvényen dr. Simon István a prevenció jelentőségére hívta fel a figyelmet. – A legfontosabb, hogy 18 év alattiakat ne engedjünk az „éjszakába” – hangsúlyozta az alpolgármester. – A szülők mindig tudják, hogy mire költik a zsebpénzüket a fiatalok, és legyen gyanús, ha megváltozik a viselkedésük! Előfordulhat ugyanis, hogy pont a drog áll a háttérben. A szülők mellett a nagyszülőknek is nagyon lényeges a szerepük, sokszor ők a gyerekek bizalmasai, ráadásul általában jobban rá is érnek.

– Az új designer drogokat egyre fiatalabbak próbálják ki – hívta fel a figyelmet Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ezeket a szintetikus szereket mesterséges úton állítják elő, és mire tiltólistára kerülhetnének, addigra általában egy összetevőt megváltoztatnak, így kezdődik az egész kör elölről. Pont ezért a fogyasztásuk általában „csak” szabálysértés, ugyanakkor az egészségre nagyon veszélyesek.

A bika nevű szer például tavaly 11 fiatal halálát okozta Magyarországon, ők nagyrészt huszonévesek voltak. De miért olyan népszerűek ezek a szerek? Egyrészt meglepően olcsók, akár 500 forintért is beszerezhető egy-két adag, az interneten meg lehet rendelni őket, ráadásul a fogyasztásuk bizonyos körökben divatos. Sokszor az elnevezésük – biofű, herbál, Kati, kristály – nem utal arra, hogy veszélyes anyagról, túlzás nélkül mondhatjuk: méregről van szó.

2019-ben egy felmérést készítettek Sopronban, amelyben 691 10.-es és 11.-es középiskolás válaszolt (név nélkül) a kérdésekre. – A saját bevallásuk szerint a fiatalok hatoda (141 diák) már kipróbált valamilyen drogot – ismertette az eredményt dr. Payer Erzsébet, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa. – A felmérésből az is kiderül, hogy sok fiatal küzd problémákkal, szorong, a drogokat és az alkoholt pedig pont ennek oldására használja.

A szakemberek szerint fontos a család, a kortárs közösségek és a diákokkal napi kapcsolatban lévő felnőttek, például pedagógusok szerepe, hogy szükség esetén merjenek tőlük kérdezni, segítséget kérni. A leglényegesebb pedig, hogy a fiatalok tudják: már egyszeri droghasználat is végzetes lehet, ezért ne próbálják ki! 

Kapcsolódó cikkek