Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A harmadik hullám után
A nemzetközi tendenciák szerint egyre fiatalabb korosztály érintett a koronavírus mutánsai ­által okozott megbetegedésben – nyilatkozta lapunknak dr. Rusvai Miklós.

„Remélhetjük, hogy a következő hónapokban a járvány megáll”

A harmadik hullám után

| Köves Andrea | Városi hírek

Az oltásnak köszönhetően május végére lecsengett a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Vajon várható-e negyedik? – tettük fel a kérdést dr. Rusvai Miklós virológusnak.

– Több mint ötmillió 16 év feletti embert oltottak be hazánkban, ami azt jelenti, hogy nagyjából a lakosság ötven százaléka legalább már részben védett, és a beoltottak mintegy fele már a második vakcinát is megkapta, vagyis immunizáltnak tekinthetők – kezdte dr. Rusvai Miklós. – Emiatt azt remélhetjük, hogy a következő hónapokban a járvány megáll. Ebben az időjárás is a segítségünkre van, hiszen a nyári időszakban, a tavalyihoz hasonlóan, idén sem várható, hogy a légzőszervi fertőző betegségek terjedjenek.

A lakosság egy része nem regisztrált az oltásra, arra várnak, hogy nélkülük alakuljon ki a nyájimmunitás. Szaknyelven őket nevezik „immunizálási potyautasoknak” – mutatott rá a virológus, aki szerint tévesen gondolkodnak azok, akik próbálják elkerülni a vakcinát.

– A nyájimmunitás mindenképpen kialakul vagy oltással, vagy a fertőzés átvészelésével – folytatta dr. Rusvai Miklós. – A kormányzati becslések szerint a jelenlegi regisztrációk alapján nem nagyon lehet hatmillió fölé emelni a beoltottak számát, ami a lakosság hatvan százalékát jelenti, holott a nyájimmunitáshoz nyolcvan százalékos arány lenne szükséges. Ez azt jelenti, hogy húsz százalék, vagyis kétmillió ember úgy dönt, hogy nem oltás révén, hanem a fertőződés által szerzi meg az immunitást. Mindenki, aki szeptemberig nem oltatja be magát, kockáztatja, hogy ősszel meg fogja kapni a vírusfertőzést. Sokan félreértésben élnek: attól, hogy most szünetel a járvány, a vírus közöttünk marad, és alig várja, hogy a hűvös, párás idő ismét megjelenjen. Ha nincs 80 százalékos átoltottság, akkor ősszel újra „támad” a koronavírus, és ismét sokan fertőződnek majd meg azok közül, akik nem oltattak.

Adódik a kérdés: vajon mit mérlegeljenek azok a szülők, akik azon gondolkodnak: 12–16 éves gyermeküket beoltassák-e? Dr. Rusvai Miklós arra hívta fel a figyelmüket, hogy a jelenlegi nemzetközi tendenciák szerint egyre fiatalabb korosztály érintett a koronavírus mutánsai által okozott megbetegedésben. Lehet, hogy a betegség lefolyása nem olyan súlyos, de jelenlegi ismereteink szerint nem tudjuk, hogy milyen utóhatásai lehetnek a megbetegedésnek. Az úgynevezett hosszú vagy tartós Covid nagyon súlyos szövődményeket okozhat abban az esetben is, ha valakinek nem voltak komoly tünetei a betegség alatt. 

Kapcsolódó cikkek