Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A ház legyen értünk!
– Intelligens épületautomatizálás esetén egy rendszerként működik minden okoseszköz – magyarázta Kecskés Péter, a Digitop Kft. ügyvezető igazgatója. Fotók: Mészáros Márk

A cél a költségek csökkentése, a kényelem fokozása

A ház legyen értünk!

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Okostelefon és -tévé, robotporszívó, applikációk – ma már számtalan háztartás részei az okoseszközök. Vajon miket tud egy okosotthon, és miben más az intelligens épületautomatizálás?

Amikor teendőink elvégzésére a nap 24 órája nem elég, a porszívózás többször várat magára. Ha reggel égve felejtettük a villanyt, de csak késő délután vesszük észre, felmerülhet az igény: elkelne egy kis segítség. Valami, ami helyettünk elvégzi a feladatokat – erre az okoseszközök jó alternatívát nyújthatnak. – Egy okosotthon esetén olyan eszközök összességéről beszélünk, amelyek tabletről, mobiltelefonról applikációkkal működtethetők, önállóan szabályozhatók – kezdte Kecskés Péter, a Digitop Kft. ügyvezető igazgatója. – Szigetrendszerben funkcionálnak, külön applikációja van például a fűtésszabályozásnak, a világításvezérlésnek vagy az áramellátásnak a konnektorokban. Mivel ezek különálló eszközök, funkcionalitásukban nem összevonhatók, nem tud egyik a másikról. Intelligens épületautomatizálás esetén azonban egy rendszerként működik minden.

Ha egy okosotthonban 24 fokot szeretnénk egy helyiségben, megadjuk a hőmérsékletet, és az mindig 24 fok lesz, amíg át nem állítjuk. Egy intelligens otthont üzemmódok (például jelenlét, alvás) alapján tudunk vezérelni, az épület igénye mindig más.

– A jelenlét-érzékelő és mozgásérzékelő között az a különbség, hogy előbbi nemcsak mozgást észlel, hanem a hangérzékelő segítségével a környezeti zajokat azonosítani tudja – folytatta a szakember. – Érzékeli, hogy beszélgetünk, jelen vagyunk: ellenőrzi a fényviszonyokat, világítást kapcsol vagy redőnyt enged le, nézi a hőmérsékletet, elindítja a fűtést/ hűtést, ha szükséges. Az épületautomatizálás célja, hogy a kényelmet maximalizáljuk, a költségeket csökkentsük: a ház legyen értünk, és ne fordítva!

A rendszer bizonyos helyzetekben képes „döntést hozni”, egyes rutinok előre „megtaníthatók” neki: vízbetörés esetén elzárja a vízvezetéket, és jelez a tulajdonosnak (például ha a mosogatógépből valamiért kifolyik a víz), irányítja a világítást, a fűtést, a szellőztetést, a locsolást. Figyeli és eldönti, mely fogyasztók, mikor és milyen üzemmódban működjenek. A Sopronban is egyre népszerűbb intelligens rendszerek kiépítése körülbelül az ingatlan árának 10 százalékával egyezik meg, gázfűtés esetén mintegy felére csökkenhetnek a költségek. Az intelligens ház energiafogyasztás szempontjából akár önellátó, ökolábnyoma kisebb.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek