Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A híres költőről elnevezett utca
A József Attila utca páratlan oldalát uralja a 180 lakásos Alsólövér lakópark. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A közterület 1947 óta viseli József Attila nevét

A híres költőről elnevezett utca

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A József Attila utca a Lövér körút és a Mikoviny utca találkozásától tart a Felsőbüki Nagy Pál utcáig. Érdekesség, hogy a Wälder-féle, század eleji, nagyszabású városrendezési tervben egy felül- vagy aluljáró kötötte volna össze az Erzsébet utcával.

Korábban névtelen utca volt, majd 1927-ben Felkelő utcára keresztelték, jelenlegi elnevezése 1947-ben lépett hatályba. Páratlan oldalát uralja a másfél hektáron elterülő, hét évvel ezelőtt átadott, 180 lakásos Alsólövér lakópark. A helyén eredetileg az SVSE sportpályája volt, melyet 1926-ban avattak fel. A pálya a II. világháborúban súlyosan megsérült, a romokat elbontották. Később Postás-, majd Matáv-pálya lett, ahova egy új stadiont kezdtek építeni, amely a lakók tiltakozásai miatt abbamaradt. A félkész lelátót és a hatalmas, kihasználatlan területet sokáig láthatták a soproniak.

A József Attila utca és az Újlaki utca sarkán ma működő kávézó helyén először Sass Lajos „Rákóczi” néven nyitott vendéglőt, amelyet 1927-től Schmauzer Lajos vezetett. A második világháborúban megsérült az épület, ezért Schmauzer a Kossuth Lajos utcába helyezte át a népszerű lokált. Később a „Rákóczi” nevet Kossuth Lajoséra cserélték, ám a köznyelv „Schmauzer” sörözőként emlegette, így fel is vette az egykori tulajdonos nevét.

A Sopronba költöző, selmecbányai főiskola először a mai Ikva Nyugdíjas Otthon épületét is magában foglaló Károly-laktanyában rendezkedett be. 1922-ben a Bányászati és Erdészeti Főiskola helyet cserélt a Rákóczi Ferencről elnevezett reáliskolai nevelőintézettel, így került a Bajcsy-Zsilinszky utcába. A Károly-laktanyának a mai idősek otthona volt a parancsnoki épülete, a többi része a bombázások során elpusztult. Itt avatták fel 1935-ben azt az eredetileg hét és fél méteres Attila-szobrot, mely ma a József Attila-lakótelepen látható. A szobrot a szocialista időkben elásták, 1991-ben a lakók állították fel ismét a Jegenye soron.

A József Attila utca és a Mikoviny utca sarkán áll az egykori evangélikus teológus otthon. A szemközti oldalon van a szintén szebb napokat is látott GYSEV Lokomotív szálló. Eredetileg a Rákóczi reáliskola fedett uszodájának épült. A „Lokó” 1972-ben nyílt meg, évtizedekig volt szálloda, étterem és emblematikus szórakozóhely. A 2000-es évek eleje óta üzemen kívül várja jobb sorsát. A József Attila utcát is érintették az oly népszerű autó- és motorversenyek. Az egyik körversenyt a később világhírűvé vált F1-es bajnok, Niki Lauda nyerte. A halálos balesetek miatt a későbbiekben felhagytak a versenyek rendezésével.

A József Attila utca történetét Török Balázs, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

József Attila (1905–1937): Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb alakja. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Háború helyett békét!

Háború helyett békét!

2024. 05. 15. | Horváth Ferenc

– A háborúnak csak egy alternatívája van, mégpedig a béke – jelentette ki Ferencz ­Orsolya Sopronban. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos (KKM),...