Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A híres zeneszerző utcája
A Bartók Béla utcában található a Soproni Vízmű központja is. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A közterület 1947 óta viseli Bartók Béla nevét

A híres zeneszerző utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Bartók Béla négyszer adott hangversenyt Sopronban. Először 1905-ben, amelyre a Soproni Irodalmi és Művészeti Kör hívta meg. Ekkor a Kis utca (Pócsi utca) 1–3. sz. alatt lakott, amelyre jelenleg emléktábla is felhívja a figyelmet.

A Bartók Béla utca a Mátyás király utca és a Tallián utca között található. Sopron korai, kéziratos térképei szerint az utca az állomás előtti Győri indóház út, a tervezett Baross utca, a Dűlő út és a Potsiäcker (Potschi) nevű területen alakult ki. Névtelen utcából Prohászka Ottokár után 1934-ben nevezték el, majd 1947-ben kapta a zeneszerző nevét.

A Deák tér meghosszabbításával az Arany János utcán át előnyösen lehetett megközelíteni a Csengery utca keleti szakaszának környékét. Az Arany János utca mindkét oldalának beépítése az 1930-as években történt, a hozzácsatlakozó Tallián és Bartók Béla utcák beépítése társasházakkal és családi házakkal a háborúk utáni időben valósult meg. Diebold Károly, Sopron fényképésze az 1930-as években költözött az akkori Prohászka Ottokár utcai új otthonába, így az épülő környékről sok fotó fennmaradt.

A Bartók Béla utca teljes megnyitását az Arany János utcai Tüzép telep elhelyezkedése akadályozta. Az állami városalakítás idején Ruttkay Gyula tervei alapján a pályaudvar környékét újratervezték, így a Bartók Béla utca páros oldalának még megmaradt házait lebontva parkolóterületet alakítottak ki az új vasútállomás előtt. A környék rendezése után lett egybefüggő az utca az 1980-as években. A városi lakásépítési program utolsó fejezeteként épült meg az Arany János utcai lakótelep.

A Bartók Béla utcában található a Soproni Vízmű központja. 1892-ben helyezték üzembe a soproni vízműhálózatot, amelynek központja a volt Festetics majorban volt. A megnyitáskor a csőhálózat körülbelül 18 kilométer hosszú volt. A világháborús károk helyreállítása után, 1948-ban alakult meg a Sopron Víz- és Csatornamű Vállalat. 1971-ben adták át a szennyvíztisztító-telepet, amely komoly mérföldkő volt a város vízellátása tekintetében. A vízmű bővítése után épült meg a Bartók Béla utcában a vállalat új központja és karbantartórészlege a GYSEV egykori kertészetének helyén 1976–1978-ban.

A Bartók Béla utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Bartók Béla (1881–1945): posztumusz Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a Zeneakadémia tanára. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek