Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hősökre emlékeztek
A soproni zarándokok a belgiumi Lommelben lévő hősi kriptában is megemlékeztek az elhunyt magyar katonákról.

Idén ünnepeljük a honvédség megalakulása 175. évfordulóját

A hősökre emlékeztek

| Munkatársunktól | Városi hírek

Németországban, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban is megkoszorúzták a második világháborúban elhunyt magyar katonák sírját a soproni hagyományőrzők. Az a céljuk, hogy a közeljövőben fotóalbummal mutassák be a nyugatos magyar sorsokat.

Idén ünnepeljük a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulóját. Őseinkre emlékezve nyugat-európai körutazáson vettek részt a soproni Normandia 1944 Történelmi és Kulturális Egyesület szervezésében a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Kapu Vára Hagyományőrző Egyesület és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület tagjai.

– A kölni dómban megtekintettük a Mindszenty bíboros emléktáblát, majd Hollandiában a Market Garden hadművelet nyomvonalán mi is megtapasztaltuk: az „arnhemi híd túl messze van” – kezdte Németh Péter, a Normandia 1944 Történelmi és Kulturális Egyesület elnöke, lapunk munkatársa. – A hollandiai Ysselsteyn melletti német katonai temetőben a több mint harmincháromezer sír között megkerestük a négy magyar hős nyughelyét, a közös keresztnél koszorút helyeztünk el. A belgiumi Lommelben is több mint 22 ezer sír található, köztük 26 magyar katonáé. Rájuk a hősi emlékműnél emlékeztünk, majd a lengyel temető hősi szobránál helyeztük el a katonai hagyományőrző bajtársaimmal a koszorút. ­Mook angol, Chastre francia és Hofkirchen német fejfáit is megtekintettük.


A hagyományőrzők Brüsszelben Járóka Lívia EP-képviselő meghívására megismerkedtek az Európa Parlament munkájával, majd együtt helyeztek el koszorút a II. világháborúban hadifogságba került, megsebesült vagy elesett magyar katonákra emlékezve az ismeretlen katona emlékművénél.

– Az elmúlt években mintegy huszonöt nyugati temetőben jártam, ezekben körülbelül ezer magyar katona sírját fotóztam le – folytatta Németh Péter. – Az a célunk, hogy mindebből a jubileumi évben egy könyvet készítsünk, így is méltó emléket állítva a hősöknek.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk (legutóbb: Soproni könyv a partraszállásról, Soproni Téma, 2021. november 24.), Németh Péter egy különleges albumot már összeállított: D-day – A leghosszabb nap napjainkban – Magyar sorsok címmel. Az elmúlt években kilenc alkalommal járt a normandiai partraszállás helyszínén, ahol egyedülálló képanyagot készített és rendezett kötetbe. 


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.