Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hősökre emlékeztek Ágfalván

A hősökre emlékeztek Ágfalván

| Városi hírek

Koszorúzással és főhajtással emlékeztek a II. ágfalvi csata hőseire Ágfalván, a két éve emelt emléksziklánál, amelynek felállításában Kovács Ferencnek és családjának is nagy szerepe volt.

Az eseményen elhangzott: a 102 évvel ezelőtti ütközet során a Rongyos Gárda sikerrel futamította meg a Sopron elfoglalására küldött, négyszeres túlerőben lévő osztrák csendőröket. A győzelem nagyban hozzájárult az 1921-es soproni népszavazás kiírásához.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta: az ágfalvi helyszín jelentős stratégia pont volt, és tisztelettel kell emlékeznünk a hősökre. A hazáért való áldozat az egyik legfontosabb erkölcsi parancs ma is.


Ezután az emlékműnél Barcza Attila mellett koszorút helyezett el többek között Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője, Tóth Éva kulturális tanácsnok és Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere is.

Kapcsolódó cikkek

Ízes, vidám barátkozások

Ízes, vidám barátkozások

2024. 06. 19. | Horváth Ferenc

Jó hangulat, barátkozások, pörköltfőző verseny némi izgalommal, gyermek- és felnőtt programok, végül pedig retró buli – így összegezhető a már hagyomá...