Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hűség ma is kötelez bennünket
A hűség napi ünnepségen vette át elismerését valamennyi kitüntetett, névsorukat megtalálják december elsejei újságunkban. Fotó: Filep István

„Visszaadtuk a nemzet önbecsülését akkor, amikor arra a legnagyobb szükség volt”

A hűség ma is kötelez bennünket

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Az idei hűség napi megemlékezésnek különös jelentőséget adott, hogy száz évvel ezelőtt volt a sorsdöntő népszavazás. A Liszt-központban vasárnap tartott kitüntetési ünnepségen erről is szólt dr. Farkas Ciprián.

Liszt-központ

– Az 1921. december 14-i népszavazás sikere ma is hatással van mindannyiunkra – mondotta a polgármester. – Arról dönthettünk, hogy hova is szeretnénk tartozni. Mi úgy döntöttünk, hogy oda, ahova mindig is tartoztunk. Mondjuk ki bátran és büszkén: magyarok maradtunk! Ennek jelentősége túlmutat Sopronon. Visszaadtuk ugyanis a nemzet önbecsülését egy olyan időszakban, amikor arra a legnagyobb szükség volt.

Dr. Farkas Ciprián ezt követően arról beszélt, hogy a hűség ma is kötelez bennünket. Elmúlt száz év, de a hazánk iránti szeretet semmit sem változott. Hűségesek vagyunk a hazához, ami azt is jelenti, hogy hűségesek vagyunk saját kultúránkhoz is. Ezért Sopron önazonos város. Napjainkról szólva a polgármester kiemelte, hogy az itt élők szorgalmának és a nemzeti kormány támogatásának köszönhetően ma ismét nagy dolgok történnek városunkban, majd konkrét példákkal igazolta mondanivalóját az M85-től a Lőver uszodáig, kifejezve meggyőződését, hogy ezen az úton kell tovább haladnunk, visszafordulnunk nem érdemes. Végül köszönetet mondott a soproniaknak mindazért, amit szeretett városukért tesznek.

Az ünnepi beszédet követően került sor a kitüntetések átadására. Az érintettek az elismeréseket dr. Farkas Cipriántól, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármestertől, valamint Barcza Attila országgyűlési képviselőtől vették át.

Résztvevők: A kitüntetési ünnepségen részt vett Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Firtl Mátyás korábbi országgyűlési képviselő. Az esten közreműködött Árvayné Nezvald Anett (hegedű) és Várallyai Kinga (zongora), A Hűségzászlónál a soproni fúvósok és Petőfi Színház kamarakórusa színesítette a programot. Az utóbbi Szarka Gyula, az És mégis élünk című baletthez komponált művéből mutatott be részletet.

Hűségzászló

Az események sorozata a Széchenyi téri Hűségzászlónál folytatódott. Nemzeti színekben pompázott a domonkos templom és az Orsolya-iskola, méltó keretet adva az ünnepségnek, amelyen az érdeklődők megcsodálhatták a hagyományőrző díszalakulatokat is. Dr. ­Farkas Ciprián köszöntő szavai után dr. Magas László mondta el hűség napi gondolatait. Sopron 2021. évi díszpolgára felidézte a népszavazáshoz vezető utat, amelyben döntő szerepet játszottak a Selmecről Sopronba telepített főiskola hallgatói. Dr. Magas László ezt követően visszatekintett életének legfontosabb állomásaira és közéleti tevékenységére, amelynek csúcspontja a páneurópai piknik szervezésében való közreműködése volt. A város életét meghatározó események közül kiemelte a megyei jogú városi rang elnyerését 1990-ben, az Orbán kormány 2012-es intézkedését a város adósságállományának átvállalásáról, valamint a 2015-ben megkötött Modern Városok Program szerződését.

A program a hagyományoknak megfelelően folytatódott. Sopron koszorúját Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint dr. Magas László helyezte el a Hűségzászló talapzatán. Lerótta tiszteletét a Honvédelmi Minisztérium és számos intézmény és szervezet, valamint ez egyházak képviselői is.



Kapcsolódó cikkek