Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hűség útján
Wirth Éva anyakönyvvezető szerint az egyik legszebb hivatás az övé

Sokan hisznek az első kudarc után is a házasságban

A hűség útján

| Köves Andrea | Városi hírek

Az egyik legszebb hivatás az anyakönyvvezetőké – vallja Wirth Éva, aki előtt már közel 2700 pár fogadott egymásnak örök hűséget az elmúlt több mint két évtizedben. A 2023-as előjegyzések azt mutatják, eseménydúsnak ígérkezik az idei esztendő is.

A soproni anyakönyvvezetővel kedves helyén, a házasságkötő teremben találkoztunk, és mint a hozzá érkező párokat, úgy engem is mosolyogva, utánozhatatlan derűjével fogadott.

– Azon szerencsések közé tartozom, akik Wirth Éva előtt mondhatták ki a boldogító igent. Személyre szabott, nagyon szép szertartás volt. Fontosnak tartod, hogy minden szertartás más és más legyen?

– Igen, mindig figyelek a párok habitusára, arra, hogy hol is tartanak éppen az életben. Nagyon érdekes, hogy ma már elmondhatom, több generáció „nőtt fel” a kezeim alatt. A pályám elején szinte a korosztályomat adtam össze, ez annyiban megkönnyítette a helyzetemet, hogy ismertem a lelküket. Aztán ahogy telt, múlt az idő, szintén visszatalált hozzám a korosztályom, hiszen egyre több pár házasodik a válása után másodszor, akár harmadszor.

– Ez érdekesen hangzik, hiszen ezek alapján pártolod adott esetben az újraházasodást?

– Annak idején ebből kevesebb volt, hiszen szinte szégyennek számított, ha valaki a sikertelen első házassága után újraházasodott. Mára ez megváltozott, örömmel látom, hogy hányan hisznek az első kudarc után is a házasság intézményében. Ez egy vitathatatlan tendencia: a párjaim körülbelül hatvan százaléka először házasodik, a maradék negyven viszont másodszor vagy akár többedszer köti össze az életét a választottjával. Úgy gondolom, nagyon szerencsések azok, akik elsőre megtalálják örök életükre a párjukat, de azoknak is jár a boldogság, akiknek ez elsőre nem sikerül.

Wirth Éva: Az elmúlt években növekvő tendenciát mutat Sopronban a házasodási kedv. A tavalyi esztendőben 349-en kötötték össze életüket a városházán, 2023-ra már most 99 pár foglalt időpontot. Fotó: Filep István

– Érkeznek-e házasulandó párok Sopronba más városokból vagy akár külföldről?

– Évről évre egyre több nem soproni kötődésű pár választja a várost a nagy nap helyszínéül, mert a szívükhöz közel áll a szépséges műemléki miliő. Másokat a leghűségesebb város kitüntető cím vonz a „hűséges” jelző miatt. Mi, soproniak tudjuk, hogy ennek milyen történelmi háttere és jelentősége van, ugyanakkor azt gondolom, ha a hűség mint értékrend motiválja az ifjú párokat, az mindenképpen nagyon szép üzenettel bír, és tartalmas útravalóul szolgálhat számukra.

– Mi az, amit vársz 2023-tól?

– Egyrészt szeretnék minél több ifjú vagy akár érettebb párral találkozni az én csodaszép munkahelyemen, a városházán. Másrészt bármilyen egyszerűen hangzik, de egészséget, békét és belső erőt, hitet kívánok mindenkinek, azt hiszem, ezekre jelen pillanatban mindenkinek nagyon nagy szüksége van. 

Kapcsolódó cikkek