Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jó szakma a siker titka!
Gyakorlati óra a Handler Nándor Szakképző Iskolában – a diákok, köztük a jövő gázszerelői, központifűtés-szerelői is magas szinten tanulnak számítástechnikát Fotó: Griechisch Tamás

A diákok megtapasztalhatják, hogy milyen korszerű az oktatás

A jó szakma a siker titka!

| Köves Andrea | Városi hírek

Szakmák délelőttje – ezzel az elnevezéssel izgalmas program várja a pályaválasztás előtt álló 7–8. osztályos diákokat november 21-én, szerdán 9 és 14 óra között a Soproni Szakképzési Centrum hat tagintézményében.

A jó szakma a siker titka! – ezt a szlogent választották a szervezők a rendezvény mottójának. Úgy vélik: a magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, egyre nagyobb az igény a jól képzett munkaerő iránt, ezért is egyre népszerűbbek a különböző szakmák a továbbtanulni szándékozó fiatalok körében. Azonban a szülőknek és a diákoknak nem egyszerű választani a széles palettából, minél több információ szükséges a döntéshez – ezt segíti a szakmák délelőttje. Ennek jegyében a centrum tagintézményeiben, a Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziumban, a Handler Nándor Szakképző Iskolában, az Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolában, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában és Gimnáziumban, a kapuvári Berg Gusztáv Szakközépiskolában és a fertődi Porpáczy Aladár Szakképző Iskolában interaktív programok várják a továbbtanulókat. Számtalan szakmát ismerhetnek meg a diákok testközelből, bepillanthatnak a tanműhelyekbe, belekóstolhatnak a gyakorlatba, kipróbálhatják az eszközöket, berendezéseket, saját maguk is készíthetnek munkadarabokat.

A látogatás azért is érdekes, mert a tanulók személyesen is megtapasztalhatják, hogy milyen korszerű az oktatás a különböző szakmák esetében. Például a jövő gázszerelői, központifűtés-szerelői magas szinten tanulnak számítástechnikát, mert szakmájuknál ez már alapkövetelmény. Az autószerelőknél is nagy a változás, hiszen óriási technológiai áttörést hozott az elektromos autók megjelenése. Az asztalos szakmánál ma már alap a CNC technológia és a számítógépes tervezés. A közgazdasági szakma tíz–húsz év alatt teljesen megváltozott azzal, hogy informatikai alapokra helyeződött a munka nagyobb része.

A szakképzésben az is nagy változás, hogy ma már a szakközépiskolákból is szabad az út a felsőoktatás felé bármilyen irányba, hiszen a hároméves szakmunkás képzés után lehetőség nyílik nappali vagy esti tagozaton két év alatt érettségit is szerezni. A szakgimnáziumi képzés pedig biztosan ad egy vagy több szakmai végzettséget a diákok kezébe.

A továbbtanulókat novemberben és decemberben további szakmai és nyílt napokkal, nyitott kapuk napjával várják a szakképzési centrum iskolái.

Kapcsolódó cikkek