Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jó szakma a siker titka
A pályaválasztási rendezvény célja az volt, hogy minél több fajta szakmával ismerkedjenek meg testközelből a fiatalok Fotó: Griechisch Tamás

Környékünkön nagy szükség van a képzett munkaerőre

A jó szakma a siker titka

| Huszár Judit | Városi hírek

Közel ezerkétszáz 7–8. osztályos diák – ennyien vettek részt a 18. pályaválasztási kiállításon és szakmabemutatón a Liszt-központban. A fiatalok egy helyen, egy időben összesen 28 iskolát, céget ismerhettek meg.

Tűzoltók menetfelszerelésben az aulában, az emeleten frissen készülő frizurák és sminkek, mellettük motor és mérőeszközök – színes forgataggá alakult a Liszt-központ múlt csütörtökön. 18. alkalommal rendezte meg a pályaválasztási kiállítást és szakmabemutatót városunkban a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal és együttműködő partnerei (a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, a Soproni Szakképzési Centrum, valamint a Soproni Tankerületi Központ). A programon 20 szakképző iskola, 5 munkáltató és 3 egyéb szervezet mutatkozott be. A céljuk az volt, hogy segítsék a fiatalokat, hogy minél több fajta szakmával ismerkedjenek meg testközelből, így pedig megkönnyítsék a továbbtanuláshoz a pályaválasztást. A rendezvényen Széles Sándor kormánymegbízott nevében dr. Bajcsay Brigitta sajtófőnök köszöntötte a megjelenteket.

– Ahhoz, hogy a fiatalok jó döntést tudjanak hozni, segíteni kell őket, megmutatni a lehetséges utakat, kínálatot – mondta a megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester.

Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja az elmúlt héten elfogadott szakképzési törtvényről is szólt. 2020-tól változik az országos képzési jegyzék, a fiatalok 174 szakma közül választhatnak, valamint átalakul a képzés szerkezete is.

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Károlyi Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke arról is beszélt, hogy az iparban, a szolgáltatószférában milyen nagy szükség van a képzett munkaerőre, valamint hangsúlyozták a gyakorlati oktatásban a gazdasági szereplők felelősségét.

– Egy szakmai végzettséggel rendelkező pályakezdő fiatal átlagosan 4–6 hét alatt talál állást, ez is jól mutatja, hogy térségünkben munkaerőhiány van – ezt már Tölli Katalin, a Soproni Járási Hivatal vezetője tette hozzá.

A szakemberek valamennyien egyetértettek abban, hogy a szakmaválasztásban nagy befolyással vannak a gyerekekre a szülők, valamint az őket oktató pedagógusok. Hangsúlyozták azt is, hogy a jó szakma a siker titka, ugyanakkor napjainkban elengedhetetlen a rugalmasság, hiszen azt senki nem tudja garantálni, hogy ami ma slágerszakmának számít, arra tíz év múlva még lesz igény.

A kiállításon a résztvevő iskolák, munkáltatók nemcsak a saját kínálatukat mutatták be, de a fiatalok részt vehettek egyéni pályaorientációs foglalkozásokon, kipróbálhattak önismeretet fejlesztő játékokat, valamint kitölthettek pályaválasztást segítő tesztet is.

A „Szakma Nagykövete” Díjat alapított a Soproni Szakképzési Centrum az egyes szakképesítésekben kiválóan teljesítők szakmai munkásságának, eredményeinek elismerésére. A „Szakma Nagykövete” címet elsőként Nagy Nikolettnek adták át a pályaválasztási kiállításon. A fiatal hölgy másfél éve végzett fodrászként a Handler-iskolában, a szakmák olimpiájának is nevezett kazanyi 45. WorldSkills versenyről Kiválósági éremmel tért haza (erről lapunkban is beszámoltunk). Felkészítője Veress-Győri Sándor, a soproni Stúdió 77 szalon vezető fodrásza volt.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek