Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jövő uszodája
Már szinte szerkezetkészek a medencék az épülő lövéreki uszodában – az aktuális munkafolyamatokat a kivitelező szakemberei mutatták be dr. Farkas Ciprián polgármesternek, Csiszár Szabolcs alp

A terveknek megfelelően haladnak a munkával

A jövő uszodája

| Huszár Judit | Városi hírek

Amikor egy úszó feláll a rajtkőre a versenyen, és lenéz az alatta elterülő 50 méteres, feszített víztükrű medencére, az felemelő érzés. Hasonlóan felemelő az is, amikor besétálhat egy újságíró az épülő uszoda szinte szerkezetkész medencéjébe…

Látványos szakaszához érkezett a lövéreki új uszoda építése, a medencék közel szerkezetkész állapotban vannak, elkezdődött a gépészeti munka is – mindezt a sajtó jelenlétében tekintette meg dr. Farkas Ciprián polgármester és Csiszár Szabolcs alpolgármester.

– Legutóbb ősszel jártunk itt, fontosnak tartom, hogy bizonyos időközönként a városvezetés megnézze, hogy milyen ütemben haladnak a jelentős beruházások – mondta dr. Farkas Ciprián. – Mint ismert, a Modern Városok Program keretein belül épül az új uszoda, amely minden igényt kielégít majd, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lesz, és nagyon fontos, hogy jól szolgálja a városi sportot, az ifjúság egészséges életmódra nevelését.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, 10,9 milliárd forintból készül el az új városi uszoda, ahol egy 25-ször 25 méteres és egy 25-ször 50 méteres (mindkettő 10 sávos) medence is helyet kap. Előbbi edzésre, bemelegítésre, utóbbi pedig a nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas lesz. Mindkét medencénél kialakítottak úgynevezett betekintő ablakokat, ezeken keresztül az edzők, vagy érdeklődők a partról láthatják az úszók víz alatti mozgását. Felépítenek emellett két tan- és két jakuzzi-medencét is.

– Lényeges, hogy a medencék egy épületben, közös tető alatt kapnak helyet, így a versenyeken a bemelegítő medencéből egyszerűen át lehet sétálni a nagy medencébe – tudtuk meg Khaut Andrástól, a kivitelező FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnökétől. – Csak a medencékben közel 3000 négyzetméternyi területet kell becsempéznünk, jövő hónapban megérkeznek a lelátó elemei is. Itt a tervek szerint 1200 ember tud majd helyet foglalni.

A szakembertől megtudtuk: a munka egyik legbonyolultabb fázisa az uszoda- és épületgépészet kialakítása, valamint a tetőszerkezet megépítése, ugyanakkor nagyon szigorú elvárásokat támaszt velük szemben a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) is. A munkát nehezítette, hogy az ötvenméteres medence alatt nem volt megfelelő teherbírású a talaj, így azt utólag, cölöpözéssel meg kellett erősíteni (erről a Soproni Téma 2019. szeptember 25-i számában írtunk Már alapoznak címmel). Most menetrend szerint halad a kivitelező, úgy tervezik, hogy jövő áprilisra készülnek el a munkákkal, ekkor először egy hónapos próbaüzem következik, majd ha mindent rendben találtak, akkor a nagyközönség számára is megnyit az új uszoda. Addig is az ideiglenes sátrat meghagyják a már elkészült kinti medence fölött, így azt a továbbiakban is használhatják a sportolók. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek