A szakma csúcsára jutottak
2024. 11. 27. | Elek SzilveszterÚjabb mestereket avattak városunkban. A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara idén is több szakmában biztosított képzési lehetőséget, múlt héten egy aszt...
Elérkezett a téli „bekuckózós”, illatos kávét kortyolgatós időszak. A minőségi nedűk kedvelőinek jó hír: hazánk egyik meghatározó, nemzetközi hírű kávépörkölő üzeme Sopronban működik.
Molnár Attila, a „One Eleven” kávépörkölő üzemeltetője, négyszeres magyar barista bajnok mi mással fogadhatna a remek ízléssel kialakított oktatótermükben, mint egy különleges minőségű kávéval, ami éppen Costa Ricából érkezett. Kortyolgatom a selymes, zamatos finomságot: élvezem az ízek kavalkádját.
– Engem pont az ízek iránti vonzalmam, illetve az alkotás öröme vezetett erre a pályára – mesélte Molnár Attila. – Eredetileg borász szerettem volna lenni, ám a családban ennek nem volt hagyománya. Vendéglátó iskolában végeztem, kezdetben koktélokkal foglalkoztam: egy horvátországi koktélbárban résztulajdont is szereztem, aztán kaptam egy izgalmas ajánlatot az egyik vendégünktől, legyek az ő országos kávézó franchise-ának a head baristája. Egy olasz mesterrel dolgoztam együtt, aki korábban Brazíliában tevékenykedett szakértőként egy kávéfarmon. Sok-sok fogásra tanított meg, és segített két hét alatt felkészülni az országos baristabajnokságra, ahol második helyen végeztem. Innentől kezdve jól tudtam: ez az én utam.
Molnár Attila számtalan területen kipróbálta magát a specialty kávé világában: kávézót alapított, versenyeken zsűrizett kóstolóbíróként, oktatóként adta tovább tudását külföldön és itthon. A palettáról a kávépörkölés hiányzott még, ezt az álmát valósította meg az üzem alapításával. És miért éppen Sopronban? Felesége a város szülötte, kisfiúk születése előtt Budapestről hazaköltöztek. A világ több mint húsz országából érkezik hozzájuk a kiemelt minőségű kávécserjék termése. Mindegyik más-más izgalmas ízvilággal rendelkezik, hiszen közel 130 fajtája van a növénynek, ráadásul a farmerek eltérő eljárási móddal dolgozzák fel a termést. Emiatt a különböző alapanyagokat más-más módon kell pörkölni, az egyik legizgalmasabb folyamat ennek a finomra hangolása egy-egy próbaüzem során. Az elkészült pörkölt kávé íze is ezer arcát mutatja attól függően, hogy milyen jellegű vízzel készítik el. Ám Attila kávéinak van egy egyedi titka: szenvedélyesen szereti a szakmáját, no és azt a pillanatot, amikor az ember belekortyolhat egy csésze finom, illatos kávéba.
Újabb mestereket avattak városunkban. A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara idén is több szakmában biztosított képzési lehetőséget, múlt héten egy aszt...